Reporterul chinez care are înregistrări indecente cu oficiali este hărţuit de poliţie

Zhu Reifeng şi avocaţii săi Li Heping, Wang Peng şi Zhang Kai, ianuarie 28, 2013.
Zhu Reifeng şi avocaţii săi Li Heping, Wang Peng şi Zhang Kai, ianuarie 28, 2013. (De pe contul weibo al lui Zhu Reifeng)

Jurnalistul Zhu Ruifeng, care a expus înregistrările video cu conţinut sexual ale oficialului din oraşul Chongqing Lei Zhengfu, ce au dus la concedierea a 10 oficiali municipali, este presat de poliţie.

Zhu, fondatorul site-ului People's Supervision, a scris pe microblogul său în seara zilei de 27 ianuarie că cinci ofiţeri de poliţie au venit la el acasă. El a refuzat să deschidă uşa, iar după o perioadă aceştia au plecat pe la ora 21:00, ora locală, a raportat Zhu în direct pentru New Tang Dynasty (NTD) Television.

Zhu a declarat: "Le-am spus să vină din nou mâine cu un mandat de percheziţie şi o citaţie, şi că voi vorbi cu ei doar în prezenţa avocatului meu. Cu toate acestea, ei au continuat să bată la uşă, iar eu am refuzat să le deschid. Situaţia aceasta a durat vreme îndelungată, iar în acest timp eu am dat interviuri mass-mediei şi am primit sprijinul internauţilor. Într-un final, şeful adjunct Chen a spus că îmi va urma sugestia şi mi-a cerut să merg la secţia de poliţie în dimineaţa următoare la ora 9:30. "

Zhu a a relatat pentru NTD Television că vecinul său tocmai l-a sunat pentru a-i spune că poliţia încă se ascundea la etajul de mai jos.

"Acum aştept avocaţii mei. Profesorul Jiang Zhan de la Facultatea de Limbi Străine, Universitatea din Beijing, care este un savant de renume în China, urmează să vină şi el. Sper că mass-media internaţională va acorda atenţie acestei probleme. Nu am încredere în poliţia din Chongqing", a declarat Zhu.

După vizită, profesorul Zhan a scris pe microblogul său: "M-am dus până la Zhu Ruifeng pe la ora 21:30. El ar trebui să fie în siguranţă în seara asta. Cel de-al 18-lea Congres Naţional a reiterat importanţa construirii unei ţări conduse pe baza statului de drept. Acest lucru ar trebui să înceapă cu respectarea legii de către agenţiile guvernamentale."

Timp de mulţi ani, Zhu a investigat şi expus cazuri de corupţie, reuşind să înlăture mai mulţi oficiali corupţi. El crede că poliţia caută casetele video cu viaţa amoroasă a funcţionarilor din Chongqing care nu au fost încă făcute publice.

Pe 28 ianuarie, la ora 2 dimineaţa Zhu a emis o declaraţie cu semnătura şi amprentele sale pe site-ul său People's Supervision, împreună cu o împuternicire.

Zhu a afirmat în declaraţia sa: "Dacă voi fi arestat de poliţia din Chongqing şi îmi voi pierde libertatea, voi protesta împotriva acţiunii ilegale a poliţiei din Chongqing prin exercitarea dreptului meu de a tăcea şi a nu acorda o mărturisire. Dacă va exista o declaraţie cu semnătura mea pe ea, ea va fi cu siguranţă rezultatul torturării de către poliţia din Chongqing."

El a mai menţionat în declaraţie: "După ce îmi voi pierde libertatea, orice decizie luată de vreun departament guvernamental, individ sau membru al familiei mele privind schimbarea avocatului meu şi atribuirea unui avocat desemnat va fi invalidă. Chiar dacă voi scrie cu propriul sânge că vreau să-mi schimb avocatul, decizia va fi invalidă. Ar fi, de asemenea, imposibil ca eu să renunţ la dreptul meu de a fi reprezentat de un avocat."

Zhu a declarat că îmai are încă 28 de casete video indecente cu funcţionari din Chongqing, inclusiv cel puţin cinci oficiali cu rang mai mare decât Lei Zhengfu.