Republica Moldova nu intenţionează să adere la NATO (premierul Iurie Leancă)

Prim-ministrul Iurie Leancă
Prim-ministrul Iurie Leancă (gov.md)

Republica Moldova nu intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi îşi va păstra statutul de neutralitate stipulat de Constituţie, a declarat luni premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei ruse de presă ITAR-TASS.

'Republica Moldova este o ţară neutră. Neutralitatea noastră este un pilon fiabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean şi eliminarea tuturor temerilor posibile din partea Rusiei pe probleme de securitate. Aceasta este una dintre dovezile practice ale faptului că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu reprezintă o ameninţare la adresa intereselor de securitate ale Federaţiei Ruse', a spus Leancă.

Potrivit şefului guvernului moldovean, nu există nicio necesitate ca Republica Moldova să adere la NATO din perspectiva planurilor ţării de a adera la UE.

În interviu, Iurie Leancă a pledat de asemenea pentru 'dialog cu Rusia şi partenerii săi occidentali în această problemă în scopul eliminării tuturor preocupărilor'. 'Nu intenţionăm să provocăm tensiuni şi complicaţii inutile. Nu suntem interesaţi de confruntări geopolitice. Nu suntem adepţii unei astfel de abordări şi aşteptăm ca Rusia să facă paşi corespunzători în această direcţie', a ţinut să sublinieze premierul moldovean.

Referitor la declaraţiile recente ale unor politicieni din Republica Moldova despre nevoia de a adera la NATO, premierul Iurie Leancă a menţionat că guvernul de la Chişinău acţionează în conformitate cu prevederile Constituţiei ţării.

'Avem un guvern de coaliţie, iar în guvernele de coaliţie pot exista puncte de vedere diferite. Acesta este un proces normal. Acest lucru se întâmplă în toate ţările cu un sistem pluralist de guvernare. Este important ca toate verigile puterii să se ghideze după şi să respecte prevederile constituţionale şi legile în vigoare', a mai spus premierul moldovean.

Republica Moldova îşi construieşte relaţiile cu NATO în baza Planului individual de acţiune al Parteneriatului (IPAP), în conformitate cu care militari moldoveni participă la operaţiuni de menţinere a păcii ale Alianţei.

Potrivit unor sondaje de opinie recente, ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susţinută de numai 14% dintre cetăţenii moldoveni. Circa 52% dintre persoanele intervievate consideră neutralitatea cea mai bună opţiune pentru securitatea ţării, iar 12% se pronunţă pentru aderarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă din CSI (Comunitatea Statelor Independente - toate fostele republici sovietice cu excepţia celor trei state baltice şi a Georgiei).