Republica Moldova, pregătită să intervină în Turcia cu o echipă specializată în căutare şi salvare urbană

Cutremur devastator în Turcia
Cutremur devastator în Turcia (Telegram / NEXTA Live)

Republica Moldova este pregătită să intervină în salvarea victimelor cutremurului devastator produs în această dimineaţă în Turcia şi Siria. Astfel, o echipă specializată în Urban Search and Rescue (căutare şi salvare urbană), a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), este gata de intervenţie cu 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenţie complet autonome şi 2 câini de căutare, au anunţat autorităţile R. Moldova.

Conform Mecanismului european de intervenţie la dezastre, Republica Moldova este în acest moment în aşteptare. Încă din această dimineaţă, IGSU a transmis disponibilitatea pentru intervenţia în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situaţii de Urgenţă al Uniunii Europene şi Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului Turciei, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs în această dimineaţă.

Participarea echipei a fost aprobată de preşedintele Comisiei Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova şi urmează să ajungă în zona afectată de cutremur, pe calea aerului, se arată într-un comunicat de presă al MAI. În acest sens, Republica Moldova a solicitat UE şi NATO punerea la dispoziţie a unui avion care să transporte echipa de salvatori şi tehnica necesară, la locul dezastrului.

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei şi a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene şi NATO responsabile în coordonarea asistenţei în caz de dezastre. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puţin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată şi va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara s-a autosesizat şi a făcut demersuri pe lângă autorităţile locale cu privire la verificarea apartenenţei la cetăţenia ţării noastre a victimelor cutremurului. Din verificările efectuate până la momentul actual, printre victime nu există cetăţeni moldoveni răniţi sau spitalizaţi în urma cutremurului.

Responsabilii de la secţia consulară sunt pregătiţi să acorde asistenţa de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgenţă consulară, cetăţenii Republicii Moldova pot solicita ajutor sau informaţii din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând moldovenii din zonele afectate.

„Urmărim îndeaproape veştile tragice din Turcia şi Siria, ambele state fiind puternic afectate de un cutremur dezastruos.
Exprimăm din numele Republicii Moldova cele mai sincere condoleanţe familiilor victimelor, în timp ce ne exprimăm speranţa pentru recuperarea cât mai grabnică a răniţilor”, a declarat şeful diplomaţiei din Republica Moldova, Nicu Popescu, într-un mesaj pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe