Republica Moldova şi Republica Italiană au semnat un acord în domeniul securităţii sociale

Femei la vârsta de pensionare din R. Moldova
Femei la vârsta de pensionare din R. Moldova (facebook.com)

În cadrul vizitei la Roma, preşedintele Maia Sandu a semnat, împreună cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securităţii sociale.

„Este un document aşteptat de concetăţenii noştri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obţinând o pensie în această ţară, să o poată primi şi acasă, dar şi invers - să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a menţionat şefa statului.

Conform Acordului, fiecare stat va calcula şi va achita pensia proporţional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu şi doar în baza contribuţiilor achitate legal.

În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensia şi indemnizaţia de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, cetăţenii R. Moldova vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile şi prestaţiile sociale la care au dreptul.

Procesul de negociere pe marginea Acordului a demarat la iniţiativa părţii moldave fiind condiţionată de numărul mare de cetăţeni care activează pe teritoriul statului italian. R. Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporţionalităţii şi exportului de prestaţii sociale, cu 14 state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe