Retrospectivă Epoch Times 2012: Magia cărţilor

” O istorie a tiparului” stand la Tâegul internaţional de carte, Gaudeamus 2012
” O istorie a tiparului” stand la Tâegul internaţional de carte, Gaudeamus 2012 (Epoch Times România)

Motto:

”Căci nu este alta şi mai frumoasă şi cu folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor”

(Miron Costin)

Dacă prin carte înţelegem o naraţiune sau o seamă de naraţiuni, atunci ar trebui să stabilim vechimea cărţilor mult în trecut, când acestea se scriau pe tăbliţe de lut, de lemn sau de piatră. În Antichitate, cărţile erau scrise pe papirus sau pe altă hârtie de calitate, şi se păstrau sub formă de suluri. Abia în Evul Mediu se pare că şi-a dobândit cartea forma actuală, cu file.

Până la apariţia tiparului, cărţile erau manuscrise, pe care le multiplicau copiştii mai mult sau mai puţin talentaţi. Munca acestora, foarte anevoioasă, făcea ca preţul unei cărţi să fie extrem de mare, ajungând câteodată să coste cât o pereche de boi! Fiind pe atunci foarte rare, cărţile erau socotite ca adevărate tezaure şi, ca să nu fie furate, erau legate de lanţuri groase. Apoi, oricât ar fi fost de voluminoase şi de frumos ilustrate, preţul lor a scăzut odată cu apariţia tiparului, care le-a făcut accesibile multor cititori.

S-a crezut că, prin apariţia altor mijloace de multiplicare, cum ar fi internetul sau C.D.-urile, soarta cărţilor tipărite pe hârtie ar fi pecetluită. Din fericire pentru bibliofili, dar şi pentru alţi mulţi alţi cititori, forma obişnuită a cărţilor rezistă foarte bine, iar numărul cumpărătorilor, dacă nu va fi crescut, măcar a rămas constant.

Am trecut de multe ori prin librării, anticariate şi biblioteci, şi am constatat că interesul cititorilor de carte-carte este vizibil. Târgurile cu acest minunat obiect sunt din ce în ce mai numeroase, iar afluenţa cumpărătorilor dezminte concurenţa cu C.D.-urile. În această privinţă, România stă foarte bine.

Încă din martie, la Timişoara a fost organizat Salonul de Carte Bookfest 2012. În aceeaşi lună, la Braşov s-a desfăşurat Târgul de Carte şi Muzică. În aprilie, la Sala Palatului, din Bucureşti, a fost deschis Salonul Cărţii Livresque. Întrucât preceda ziua de 23 aprilie, când este comemorat cel mai mare dramaturg al lumii, William Shakespeare, Salonul Cărţii Livresque a fost şi gazda unor trupe de teatru, care au surprins prin originalitatea interpretării şi abordării cunoscutelor piese ale autorului, dar şi a unor concursuri de cultură generală despre literatura engleză.

Şi luna mai a fost generoasă cu asemenea evenimente cu adevărat culturale. Astfel, la Timişoara s-a desfăşurat Târgul GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură, omonim cu cel de toamnă de la Bucureşti. Tot în oraşul de pe Bega, la sfârşitul lunii mai a avut loc Târgul de Carte BookLand, care, la originea lui, este un concept unic în România, organizând târguri urbane de carte în mall-uri.

În aceeaşi lună, la Galeria Dalles, din Bucureşti, a fost organizat Târgul de Carte cu Discount – Kilipirim. Pe lângă incursiunea în lumea cărţilor, organizatorii i-au invitat pe oaspeţi să descopere mirajul care îi învăluie pe colecţionarii şi iubitorii de carte veche, mobilier, statuete, numismatică şi obiecte de anticariat cu poveşti interesante. Tot la Kilipirim, vizitatorii au avut prilejul să participe la demonstraţii de tipar, legătorie pe hârtie manuală, ilustrare şi copertare a cărţilor.

Apoi, la începutul lunii iunie, în Complexul Expoziţional Romexpo, din Bucureşti, a avut loc ediţia a VII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Au adus acolo vânzări de carte nu mai puţin de 90.000 de vizitatori, cu 15 % mai mulţi faţă de precedenta ediţie. Invitatul de onoare al ediţiei din acest an a fost Franţa, prezenţa franceză fiind marcată de personalităţi de primă mărime din lumea literară.

La începutul lunii octombrie, la Cluj-Napoca, în incinta fostului hotel Continental, situat în inima urbei, s-a desfăşurat Târgul de Carte şi Lectură Bookshow.

În fine, de o mare afluenţă de public s-a bucurat şi Târgul GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură, deschis între 21 şi 25 noiembrie la Complexul Expoziţional Romexpo, din Bucureşti, şi comentat pe larg în presă, inclusiv în ”Epoch Times”. Pe lângă noutăţile editoriale ale anului, oferite de cele aproximativ 970 de edituri din România şi din străinătate, participante la ediţia din acest an, GAUDEAMUS a adus la Bucureşti actualitatea pieţei de carte internaţionale, prin prezenţa a 15 agenţi literari şi specialişti în drepturi de autor şi de traducere din 7 ţări europene şi din SUA. Târgul s-a remarcat prin peste 650 de evenimente culturale, lansări de carte, evenimente profesionale (dezbateri şi mese rotunde), prezentări de ofertă educaţională, sesiuni de autografe şi întâlniri cu autori.

Pentru anul următor, stăruie speranţa că, în pofida actualei crize economice, iubitorii cărţilor să poată avea acces în continuare la ele. Căci, cum spune o ghicitoare de-a noastră, câmpu-i alb, oile – negre, cine le paşte le cunoaşte. În plus, vorba lui Arghezi: ”Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură