Revolta de la Foxconn ar putea scădea producţia de iPhone în China cu mai mult de 30%

Proteste la uriaşa fabrică de iphone a Foxconn din Zhengzhou, în centrul Chinei, 23 noiembrie 2022
Proteste la uriaşa fabrică de iphone a Foxconn din Zhengzhou, în centrul Chinei, 23 noiembrie 2022 (Youtube - captură ecran)

Principalul partener de producţie al Apple, Foxconn Technology Group, va înregistra în noiembrie o scădere a livrărilor de iPhone de la cea mai mare fabrică producătoare, în Zhengzhou, China, cunoscută sub numele de iPhone City, după o săptămână de tulburări, a declarat Reuters, citând o sursă care are cunoştinţe directe cu privire la acest subiect.

Aceştia au declarat că producţia de iPhone ar urma să fie redusă cu peste 30% la fabrica Foxconn din Zhengzhou în noiembrie, faţă de o estimare anterioară de până la 30%, atunci când au început problemele la fabrică, la sfârşitul lunii octombrie.

Cea mai mare parte a forţei de muncă de 200.000 de persoane trăieşte în izolare de luna trecută. Recent, au fost făcute noi angajări, deoarece conducerea a dorit să continue să producă modele iPhone premium, inclusiv iPhone 14 şi 14 Pro.

Însă Foxconn nu şi-a respectat promisiunile privind salarii mai mari pentru cei nou angajaţi, ceea ce a declanşat o revoltă în cea mai mare fabrică de iPhone din lume la începutul acestei săptămâni. Pentru a înăbuşi violenţele, Foxconn a început să plătească 10.000 de yuani (1.400 USD) muncitorilor nou angajaţi pentru ca aceştia să demisioneze şi să plece până joi.

"Sursa a declarat că peste 20.000 de muncitori, majoritatea nou angajaţi care nu lucrează încă pe liniile de producţie, au luat banii şi au plecat", a menţionat Reuters.

Fabrica din Zhengzhou reprezintă 70% din livrările globale de iPhone, iar o reducere a producţiei se va răsfrânge asupra lanţului de aprovizionare. Foxconn, cunoscută oficial sub numele de Hon Hai Precision Industry Co, este principalul furnizor al Apple, ceea ce înseamnă că orice întrerupere a producţiei în China ar putea lăsa magazinele AT&T, Best Buy şi Verizon fără iPhone-uri.

O altă sursă a declarat că este "imposibil" ca Apple să reia producţia completă de iPhone până la sfârşitul lunii.

ODDO BHF, un grup franco-german de servicii financiare, a declarat că, chiar dacă Apple îşi mută producţia în alte fabrici, "impactul va fi probabil semnificativ, atât timp cât aceste proteste continuă în Zhengzhou, fiind de aşteptat întârzieri semnificative pentru iPhone 14".

Foxconn a recunoscut că a făcut erori în gestionarea privind noile angajări, în timp ce a dat vina pe oficialii locali pentru politicile de sănătate imprevizibile care au avut un impact asupra livrării meselor şi au făcut întreţinerea aproape imposibilă, potrivit Bloomberg, care citează o persoană familiarizată cu situaţia.

"Vedeţi cazuri precum Foxconn, iar fiecare companie se întreabă acum: 'Mi se va întâmpla şi mie aşa ceva?'. Orice companie care depinde de producţie trebuie să ia în considerare alternative. Va fi costisitor, dar va fi mai puţin costisitor decât să te bazezi doar pe China şi apoi China să nu se deschidă", a declarat Alicia Garcia Herrero, economist-şef pentru Asia-Pacific la Natixis.

La începutul lunii noiembrie, Foxconn şi-a revizuit în scădere aşteptările privind profitul pentru trimestrul al patrulea, din cauza întreruperilor zero-Covid la unitatea de asamblare, în timp ce Apple a avertizat că va fi redusă capacitatea iPhone.

După haosul din această săptămână, ar putea urma mai multe revizuiri în scădere.