Revoltă violentă în China după ce oficiali chinezi omoară un martor ocular cu un ciocan

Peste 1.000 de persoane din oraşul Wenzhou au bătut grav cinci ofiţeri chengguan, după ce aceştia au agresat un martor la un abuz.
Peste 1.000 de persoane din oraşul Wenzhou au bătut grav cinci ofiţeri chengguan, după ce aceştia au agresat un martor la un abuz. (Weibo)

Neliniştea socială care dospeşte în China a făcut victime peste weekend. Aproape 1.000 de chinezi indignaţi au atacat sâmbătă un grup de oficiali de primărie dintr-un oraş din estul Chinei, zdrobindu-le maşina cu cărămizi şi pietre, aproape linşându-i într-o baltă de sânge, după care au răsturnat ambulanţa care le-a venit în ajutor.

Faimoşii oficiali de primărie, responsabili de "urbanism", numiţi chengguan în chineză, sunt cei care pun în aplicare ordonanţele municipale de demolare, de închidere a magazinelor etc, fiind cunoscuţi pentru corupţia şi brutalitatea cu care tratează conflictele cu vânzătorii de stradă şi pietonii.

La 19 aprilie, un grup de chengguan din oraşul Wenzhou, provincia Zhejiang, au fost văzuţi agresând o femeie, vânzător de stradă. Un trecător în vârstă de 36 ani pe nume Huang a început să facă poze cu telefonul său mobil. Unul dintre oficialii i-a cerut să şteargă imaginile, însă el a refuzat, moment în care oficialii s-au dezlănţuit.

Trecătorul a încasat o serie lungă de pumni şi picioare şi de lovituri de ciocan până când a început să vomite sânge. Omul a fost dus de urgenţă la spital, dar a murit pe drum, potrivit revolution-news.com

Mulţimea a văzut atacul oficialilor împotriva lui Huang şi a decis să intervină. Zvonurile online s-au răspândit rapid - "Cineva este omorât în bătaie de către chengguan", anunţ care a intensificat furia publică şi a atras mai multe persoane la faţa locului, potrivit ziarului chinez Southern Metropolis Daily.

Când oficialii au încercat să fugă din mulţime cu dubiţa lor, au fost înconjuraţi. Localnicii au imobilizat duba, au dezumflat cauciucurile, au spart geamurile şi au zdrobit uşile maşinii cu cărămizi, pietre şi bastoane de lemn. Oamenii Primăriei au fost scoşi afară din maşină şi bătuţi de mulţime până au intrat în comă.

Mulţimea a cerut în mai multe rânduri ca poliţiştii-inspectorii să fie ucişi pe loc pentru ceea ce au făcut. Fotografiile postate pe site-urile de social media chineze îi arată pe chengguan zăcând nemişcaţi şi inconştienţi pe stradă într-o baltă de sânge. Dubiţa lor era plină de pietre şi sticlă spartă.

Cinci chengguan au fost spitalizaţi, alţi doi aflându-se în stare de şoc datorită pierderii excesive de sânge, potrivit unui comunicat de presă al site-ului oficial al administraţiei locale.

O ambulanţă a ajuns la faţa locului pentru a-i salva pe oficialii răniţi, dar a fost răsturnată de mulţimea furioasă.

Peste 100 de poliţişti au fost expediaţi pentru a dispersa mulţimea şi peste 10 persoane au fost arestate în legătură cu incidentul, potrivit Cangnan News.

Nedreptăţile sociale sunt la ordinea zilei în China, care este condusă de un regim comunist deosebit de brutal. Regimul chinez obişnuia să publice o statistică oficială cu numărul de "incidente sociale majore", care prin 2005 era de peste 70 de mii pe an şi se dubla la fiecare doi ani. Din 2007 guvernul a sistat publicarea numărului de revolte locale spontane.

Resentimentele şi mânia faţă de oficialii din managementul urban, în China, mocneşte în rândul publicului de ani de zile. Rapoartele despre chengguan care utilizează excesiv forţa pentru punerea în aplicare a ordonanţelor municipale sunt frecvente: leziuni şi chiar decese au loc periodic în urma bătăilor administrate de aceştia.

La 9 aprilie, un bărbat în vârstă de 70 ani a murit pe stradă după ce a fost lovit şi strangulat de doi chengguan, potrivit Beijing News. Bătrânul îi luase apărarea unui vânzător care intrase în vizorul acestora.

În iulie anul trecut, chengguan au ucis, în timpul unui conflict, un vânzător ambulant de pepeni lovindu-l în cap cu propria sa marfă. Patru chengguan au fost condamnaţi la 11, 6, 4, şi 3 ani de închisoare pentru "atac". Un număr mare de blogeri chinezi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de rezultat, spunând că pedepsele au fost prea uşoare.

Mulţi au făcut o comparaţie cu cazul lui Xia Junfeng, un furnizor de stradă care a fost executat pentru "omor cu intenţie" în septembrie anul trecut, după ce a omorât prin înjunghiere doi chengguan în timpul unei altercaţii. Xia a declarat că se apăra, fiind bătut brutal de oficialii urbani.

"Astfel de tragedii se întâmplă frecvent în ultimii ani", a declarat Duan Xingyan, un utilizator de Weibo, care s-a identificat ca fiind un ofiţer de poliţie. "Motivul principal este lipsa gravă a statului de drept în societatea noastră".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe