Rezoluţia PE: Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE va fi implementat imediat după semnare

(photos.com)

Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie în care aprobă ca Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să fie implementat imediat după semnare, informează Moldpres.

Prin această rezoluţie, Parlamentul European cere ca ratificarea celor două acorduri să aibă loc până la sfârşitul mandatului curent al Comisiei Europene, în octombrie 2014, dat fiind faptul că Moldova a respectat toate cerinţele acordurilor. Totodată, PE se angajează să ofere asistenţă financiară adiţională în caz de necesitate.

De asemenea, în rezoluţie se notează că în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Republica Moldova poate solicita să devină membră a Uniunii Europene dacă va respecta “principiile democraţiei, ale libertăţilor fundamentale, ale drepturilor omului şi ale minorităţilor şi va continua să fie un stat de drept”.

Parlamentul European a adoptat Rezoluţia de joi privind presiunile exercitate de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul Estic cu votul a 437 deputaţi care s-au pronunţat pentru şi 49 - împotrivă.

Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până în luna iunie curent.