Richard Lugar, 'patriarh' al politicii externe americane, nu este entuziasmat de sancţiunile pe termen lung la adresa Rusiei

Fostul senator american Richard Lugar.
Fostul senator american Richard Lugar. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Fostul senator republica Richard Lugar, unul dintre 'patriarhii' politicii externe americane, nu manifestă prea mare entuziasm faţă de introducerea de sancţiuni pe termen lung la adresa Rusiei. Lugar a confirmat acest lucru pentru agenţia de presă TASS, în timpul Consiliului Atlantic al SUA de la Washington.

'Cred că nu este în interesul nostru să permanentizăm sancţiunile care aduc prejudicii Rusiei', a declarat Lugar.

Totodată, fostul senatorul republican a recunoscut că acum 'este o perioadă grea'. 'Chiar astăzi am citit în presă că ruşii nu vor participa la conferinţa pentru securitate nucleară organizată de preşedintele SUA (Barack Obama). Ei nu doresc să îmbunătăţească reputaţia preşedintelui nostru, acceptând să participe la o asemenea reuniune', a explicat Richard Lugar.

Actualii şefi ai Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Senatului - democraţii Robert Menendez şi republicanul Bob Corker - au înaintat un proiect de lege ce prevede extinderea sancţiunilor sectoriale împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina, precum şi acordarea pentru Kiev nu doar de ajutor nemilitar, ci şi militar letal. Iniţiativa, capabilă să se transforme într-o piedică serioasă în faţa normalizării şi dezvoltării relaţiilor dintre SUA şi Rusia pe termen lung, a fost înaintată în septembrie şi a primit susţinerea Comisiei, precizează TASS.

Componenţa Congresului s-a modificat în urma alegerilor care au avut loc marţi. În acest context, Lugar a declarat că proiectul de lege 'va trebui înaintat din nou', în cazul în care actualul Senat nu va reuşi să-l aprobe. 'Nu pot prognoza ce acte legislative vor avea prioritate', a recunoscut Lugar.

Cu toate acestea, Richard Lugar este absolut convins că 'sancţiunile vor fi discutate', în special pentru că 'aduc prejudicii şi businessului american'. Pe de altă parte, în opinia lui Lugar, în general economia SUA 'ar putea câştiga de pe urma creierelor şi capitalurilor care vin din Rusia'.

Întrebat ce ar face acum pe marginea problemelor rusă şi ucraineană, în cazul în care ar conduce din nou Comisia din Senat, fostul politician a răspuns că în primul rând ar organiza o serie de audieri, pentru a atrage atenţia asupra subiectului care, după cum recunoaşte el, nu se mai bucură în SUA 'de prea mare interes'.

Lugar şi-a exprimat speranţa că noii preşedinţi ai Comisiilor de profil - Bob Corker şi John mccain - vor proceda tocmai aşa. Primul ar urma sa fie preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe, al doilea - pentru forţele armate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe