RISE Project: Premierul din Muntenegru, campionul corupţiei în 2015

Milo Djukanovic, primul ministru din Muntenegru, a fost desemnat de către Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) omul anului, în "câmpul" promovării crimei organizate şi a corupţiei, scriu jurnaliştii de la RISE Project.
Fostul prim-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic.
Fostul prim-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic. (SAVO PRELEVIC / AFP / Getty Images)

Premiul acesta, decernat anual de organizaţia media OCCRP, recunoaşte "meritele" celor care promovează o "societate necivilă". Timp de 30 de ani, Milo Djukanovic a fost ori preşedinte ori premier al Muntenegrului.

Dacă ar fi lăsat să se descrie singur, Djukanovic ar spune că este un lider pro-european, care a contribuit esenţial la intrarea în NATO a ţării sale şi care acum se pregăteşte să integreze micul stat balcanic în Uniunea Europeană.

În realitate, Djukanovic a construit, potrivit publicaţiei citate, un sistem administrativ bazat pe cleptocraţie, un adevărat paradis pentru crima organizată.

OCCRP i-a conferit actuala "distincţie" pentru "meritul" de a fi creat o atmosferă politică opresivă şi o economie întemeiată pe corupţie şi spălare de bani.

"Este un premiu acordat pentru "întreaga activitate". În afara lui Vladimir Putin, nimeni altcineva nu a mai a reuşit să conducă un stat bazându-se atât de mult pe corupţie şi pe crimă organizată, cum a făcut Djukanovic", a explicat Drew Sullivan, editorul OCCRP.

Djukanovic a fost nominalizat pentru acest "premiu" de Vanja Calovic, director al Network for Affirmation of NGO Sector, un ONG din Muntenegru, afiliat OCCRP.

"Djukanovic, ultimul dictator al Europei, a transformat ţara noastră într-un stat captiv intereselor sale personale, într-un rai pentru criminali. În timp ce familia sa se îmbogăţeşte, oamenii simpli suferă din cauza sărăciei, a nedreptăţii şi a fărădelegii, iar cei care îndrăznesc să vorbească despre corupţie devin ţintele sale", a declarat Vanja Calovic.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.