RM: Nicio reformă a justiţiei nu va funcţiona fără voinţă politică – concluzia participanţilor la Forumul „Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei”

Justiţie
Justiţie (facebook.com)

Cadrul legal din Republica Moldova şi reformele iniţiate în domeniul justiţiei sunt bune, însă acestea nu vor avea efect fără asumarea lor de către politic şi fără o voinţă veritabilă de implementare a lor. Aceasta este una dintre ideile principale subliniate de o parte a participanţilor la Forumul „Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei”, desfăşurat la Chişinău la 24-25 septembrie 2020.

„Consiliul Europei sprijină reformele inclusive, complexe şi transparente, însă nimic nu va funcţiona dacă nu există voinţă politică”, a declarat şefa departamentului „Justiţie şi cooperare juridică” al Consiliului Europei, Hanne Juncher.

„Nu este suficientă implementarea unei reforme, este nevoie de mecanisme de monitorizare pentru a vedea care este schimbarea reală a sistemului. Textul final al strategiei trebuie să includă angajamentul de luptă cu corupţia, asigurarea integrităţii sistemului judecătoresc şi respectarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi al Consiliului Superior al Procurorilor”, a specificat Juncher.

La rândul său, şeful adjunct al Direcţiei Generale Justiţie a Comisiei Europene, Martjin Quinn, a menţionat că pentru reformarea justiţiei este nevoie de voinţă politică adevărată, fără de care nimic nu se întâmplă. Există instrucţiuni foarte clare privind modernizarea unui sistem de justiţie şi anume recomandările Comisiei de la Veneţia, ale comitetului GRECO, care constituie un cadru foarte bun şi pot fi folosite ca un ghid pentru reformă, a mai adăugat acesta, punctând totodată că este nevoie de o viziune strategică, care să abordeze totul integral şi esenţial.

„Conform rezultatelor sondajelor, cetăţenii Moldovei nu au încredere în reformă, ceea ce înseamnă că orice reformă trebuie să fie cuprinzătoare şi ambiţioasă. În cazul Moldovei noi vorbim de o necesitate de reformare fundamentală a justiţiei, nu de o simplă ajustare a sistemului. În final contează nu existenţa unei strategii pe hârtie, ci rezultate palpabile şi încrederea cetăţenilor”, a subliniat Quinn.

Cu referire la motivele care au dus la un asemenea nivel al corupţiei precum în Republica Moldova, fostul ministru al Justiţiei Alexandru Tănase, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale a subliniat că atâta timp cât va fi posibil să cumperi hotărâri judecătoreşti la pachet – din prima instanţă până la Curtea Supremă de Justiţie, nicio majorare de salarii, nicio fortificare a instrumentelor anticorupţie, niciun fel de eliminare de imunităţi nu vor da vreun rezultat.

„Avem garanţii constituţionale pentru judecători pe care nu le găsim în legislaţia ţărilor europene, dar nu funcţionează. Schimbarea regulilor fără schimbarea oamenilor nu va da niciun rezultat”, a adăugat Tănase.

Printre alte probleme menţionate de vorbitori în cadrul Forumului „Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei” au fost responsabilitatea redusă a judecătorilor, controlul din partea politicului, inclusiv datorită păstrării termenului iniţial de 5 ani de numire în funcţia de judecător, volumul de muncă al judecătorilor, eficienţa şi calitatea justiţiei, se arată într-un comunicat de presă al CRJM.

„Reforma justiţiei este foarte complicată şi de durată, nu vom putea face o justiţie perfectă în 3-4 ani, dar putem implementa acum anumite măsuri pentru ca peste 10-15 ani justiţia să fie cu totul alta. Putem prioritiza lucrurile, încât strategia să fie un document scurt, clar şi ambiţios, care să se concentreze pe problemele existente şi să ofere soluţii realizabile”, a explicat preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea.

În opinia acestuia, „în domeniul justiţiei sunt trei probleme principale – independenţa insuficientă a judecătorilor şi procurorilor, profesionalismul unora dintre ei şi integritatea actorilor din justiţie – problemă dominantă, care le influenţează pe primele două”.

Despre una dintre soluţiile pentru eficientizarea justiţiei care poate influenţa calitatea ei şi soluţiona volumul de muncă al judecătorilor a vorbit Victor Guzun, expert în e-guvernare. „În Estonia digitalizarea instanţelor a început încă în anul 2000. Tehnologiile şi e-justiţia în Estonia au evoluat enorm: dosarele sunt transmise justiţiabililor online, semnate electronic, rapid şi în siguranţă”, a mărturisit Guzun.

Forumul „Reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei” este organizat de CRJM, în cadrul proiectului „Suport instituţional pentru dezvoltarea organizaţiei”, finanţat de Suedia, în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene în cadrului proiectului „Suport pentru elaborarea şi implementarea politicilor în domeniul justiţiei în Republica Moldova”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe