Rogozin: Moldova mai trebuie să aştepte pentru integrarea în UE. Dondon dansează cazacioc

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. (RAVEENDRAN / AFP / GettyImages)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marţi că Republica Moldova va trebui să mai aştepte puţin până se va integra în Uniunea Europeană, adăugând că scrutinul parlamentar va determina orientarea geopolitică a Chişinăului.

Diplomatul Rogozin este cunoscut pentru declaraţiile sale brutale, fiind cel care a ameninţat România ca va survola spaţiul său aerian la bordul unui avion militar.

Rogozin a declarat, în ceea ce priveşte alegerile parlamentare din 30 noiembrie din Chişinău, că “acestea vor decide soarta Republicii Moldova, orientarea ei geopolitică. Sper ca în urma acestui scrutin la putere vor veni persoane care vor reprezenta interesele majorităţii. Cunoaştem şi salutăm orientarea dorită de majoritatea populaţiei”.

El a mai adăugat că o mare parte dintre cetăţenii Republicii Moldova ar opta pentru “o integrare în Uniunea Vamală”.

În contextul în care relaţiile dintre cele două ţări s-ar putea schimba mult în urma integrării Moldovei în UE, Rogozin a avertizat că autorităţile de la Chişinău trebuie “garanteze moldovenilor care muncesc în Rusia dreptul la liberă exprimare”.

Continuând ideea lui Rogozin, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că “peste 700.000 de cetăţeni moldoveni muncesc în Rusia. Asta înseamnă ca ei votează cu mâinile, picioarele şi inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat străin pentru ei”, uitând să menţioneze că aceştia muncesc în Rusia mai degrabă doar pentru că nu au altă alternativă.

Liderul socialist moldovean a mai adăugat că majoritatea cetăţenilor moldoveni ar fi împotriva orientării proeuropene a actualei puteri, deoarece “ei înţeleg că Rusia şi Republica Moldova au un trecut comun şi un prezent comun.”

Dodon, asemenea Partidului Comuniştilor, a declarat că, în cazul unei victorii la alegerile din 30 noiembrie, partidul său va cere denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.