Rohani: Iranul nu se va preda chiar dacă este bombardat

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că ţara sa nu va ceda în faţa presiunii americanilor chiar dacă ar fi bombardată, potrivit RFE/RL.

Rohani a făcut comentariile joi, după ce şeful armatei iraniene a avertizat că orice “aventurism” al inamicului ar întâmpina un răspuns zdrobitor.

În urmă cu aproximativ două săptămâni s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat la începutul acestei luni, când SUA a impus sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului şi a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot pentru a combate ceea ce Washingtonul a descris a fi o ameninţare din partea Iranului.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

Pe fondul amplificării tensiunilor, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puterile nu relaxează sancţiunile impuse Iranului, aşa cum au promis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe