Roman Protasevici, transmis din nou la televiziunea bielorusă: Îl laudă pe Alexandr Lukaşenko şi izbucneşte în plâns

Roman Protasevici apărând într-un material video unde îşi mărturiseşte vina pentru organizarea de "tulburări"
Roman Protasevici apărând într-un material video unde îşi mărturiseşte vina pentru organizarea de "tulburări" (Captură video)

Bloggerul Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce zborul Ryanair cu care călătorea la Vilnius a fost deturnat de către regimul din Minsk, a apărut într-un nou interviu transmis la televiziunea bielorusă de stat, scrie BBC.

De data aceasta, Protasevici a "mărturisit" că vrea să-şi îndrepte "greşelile", lăudându-l pe dictatorul Aleksandr Lukaşenko. Pe material, jurnalistul - cofondator al canalului Nexta, critic la adresa abuzurilor regimului Lukaşenko - poate fi văzut izbucnind în plâns.

Interviul a fost difuzat joi seară, Protasevici mărturisind din nou că a organizat proteste anti-guvernamentale, afirmând că vrea să-şi îndrepte "greşelile" şi dând asigurări că îl respectă pe controversatul lider, supranumit de critici "ultimul dictator al Europei" .

Lukaşenko este cunoscut pentru persecuţia pe care o desfăşoară împotriva opozanţilor săi, pe care îi arestează. Unii dintre ei apar la televiziunea de stat "mărturisind" greşeli imaginare, o practică folosită des de regimurile comuniste ale Cortinei de Fier, care mai persistă în China şi Bielorusia.

Protasevici a afirmat că l-a criticat mult pe preşedintele Lukaşenko, că ar fi încercat să-l îl dea jos de la putere, dar că "a început să înţeleagă" că acesta "face ceea ce trebuie" şi "cu siguranţă", îl respectă.

Bloggerul, care se exilase în Lituania pentru a scăpa de mânia regimului de la Minsk, a subliniat că a dat interviul înregistrat din proprie iniţiativă.

La finalul interviului, jurnalistul a izbucnit în plâns şi a spus că speră ca într-o zi să se căsătorească şi să aibă copii.

Familia lui Protasevici spune că interviul a fost realizat "sub ameninţare".

Militanţii pentru drepturile omului şi opozanţii puterii au atras atenţia că jurnalistul avea urme de cătuşe pe încheieturi, atrăgând atenţia că tortura este frecventă în închisorile bieloruse în cazul deţinuţilor politic.

În august 2020, Lukaşenko a fost declarat câştigător în alegerile prezidenţiale, în ciuda faptului că perioada electorală a fost marcată de numeroase arestări ale oponenţilor săi. Alegerile au fost considerate frauduloase şi ilegale de UE şi au generat săptămâni de proteste în Bielorusia, înăbuşite prin violenţă de oamenii regimului. Au fost operate mii de arestări, fiind semnalate incidente de tortură în arestul poliţiei, precum şi decese ale protestatarilor paşnici în urma abuzurilor comise de forţele de ordine.

Citiți și Jurnalistă care fuge din Bielorusia, şantajată cu arestarea bunicilor rămaşi în ţară

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a descris arestarea lui Protasevici drept "un atac împotriva democraţiei".

Guvernele occidentale şi-au exprimat indignarea în urma arestării lui Protasevici, etichetând actul deturnării avionului drept "piraterie aeriană" şi au cerut eliberarea jurnalistului. UE a închis spaţiul său aerian pentru companiile bieloruse şi a recomandat companiilor aeriene europene să evite spaţiul aerian al Bielorusiei.

Măsurile au avut ca urmare legături mai strânse între Bielorusia şi Rusia, care sprijină acţiunile abuzive ale regimului de la Minsk susţinând că Occidentul se implică ilegal în politica internă a republicii.

Citiți și Bielorusia interzice cetăţenilor ei ieşirea din ţară, sub pretextul epidemiei virusului Wuhan