România, implicată în traficul de arme către Siria

Grupuri de rebeli înarmaţi
Grupuri de rebeli înarmaţi (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.10.2013

Un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a trimis ilegal în Siria, în ultimul an şi jumătate, o cantitate uriaşă de armament, care era cumpărat în principal din Libia, dar şi din ţări europene precum Bosnia şi România, a raportat joi postul public de radio suedez.

Conform unor surse citate de postul de radio, acest fost imam suedez s-a dovedit a fi una dintre persoanele cheie implicate în aprovizionarea cu armament a rebelilor din Siria. Chestiunea aprovizionării cu arme este o problemă majoră cu care aceştia se confruntă încă de la începutul războiului civil, fiind nevoiţi să facă faţă unei armate bine echipate condusă de Assad.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Potrivit rapoartelor ONU, există aproximativ 100.000 de victime, iar peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi circa şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

Cetăţeanul suedez a fost imam timp de mai mulţi ani, într-una dintre principalele moschei suedeze, însă în ultimele 18 luni a ajutat opoziţia siriană şi a făcut trafic de arme, au precizat surse suedeze cât şi străine, citate de postul de radio suedez.

"Era foarte deschis în privinţa afacerilor privind aducerea de arme în Siria, în special în zona (oraşului) Homs", a declarat pentru postul de radio cercetătorul universitar Raphaël Lefèvre, de la Universitatea Cambridge.

Lefèvre l-a intervievat de mai multe ori pe fostul imam referitor la traficul de armament şi a scris despre filierele organizaţiei sale prin care face trafic de armament într-un raport Carnegie, potrivit postului de radio. Acesta a precizat că suedezul i-a confirmat că a trimis arme în Siria prin organizaţia sa, pentru a le permite oamenilor să se poată apăra împotriva atacurilor regimului autoritar sirian.

Potrivit postului de radio, organizaţia condusă de suedez a postat pe contul său de youtube sute de clipuri în care apar luptători rebeli. Fostul imam se asigura că armele sunt cumpărate şi colectate în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România. În continuare armele erau transportate cu vaporul sau avionul în Turcia, iar apoi introduse cu camionul în Siria, ajungând în mâinile rebelilor.

Thomas Tjäder, un consilier politic de la Agenţia suedeză pentru Neproliferare şi Controlul Exporturilor (ISP), a explicat că introducerea de arme în Siria este ilegală şi se consideră a fi o infracţiune în Suedia care se pedepseşte cu patru ani de închisoare.

"Oricine trăieşte în Suedia sau oricine stă o perioadă îndelungată aici nu are voie să transporte arme fără să primească permisiunea noastră", a precizat Tjäder.

Postul de radio suedez a încercat să îl contacteze pe fostul imam, dar fără rezultat. Cu toate acestea reporterii postului au reuşit să vorbească cu Nazir Hakim, care este liderul organizaţiei suedezului. Hakim a afirmat că organizaţia primeşte fonduri din întreaga lume iar aceşti bani sunt utilizaţi pentru cumpărarea de armament. Dar, Hakim a precizat că armele ar fi cumpărate de la oameni din cadrul regimului sirian, nu din Balcani, Irak sau Libia. Acesta a adăugat că organizaţia efectuează transporturi din Libia, dar de lapte, nu de arme cum se suspectează.

Însă surse suedeze şi din străinătate, precum şi din interiorul organizaţiei, au confirmat că este vorba de fapt despre transporturi de armament.

Lefèvre a precizat că multă lume ştie despre traficul de armament: "Nu este un secret că grupul lui... acest grup trimite arme în Siria".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor