România secolului XXI. Unui pacient adus la Spitalul Clinic din Arad îi ieşeau viermi din tot corpul. Nu a mai putut fi salvat

(photos.com)

La Arad, Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP Arad) a demarat o anchetă după ce un pacient, adus la secţia de Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad cu viermi ieşind din corp, a decedat.

Bărbatul era un cioban în vârstă de 49 de ani şi fusese adus, miercurea trecută, la UPU în stare gravă, de un echipaj de prim-ajutor din localitatea Iermata. Pacientul locuia într-un adăpost în câmp, lucrând ca cioban la oi.

"La sosire, pacientul a prezentat o stare profund alterată, inconştient, caşectic, în stare de şoc toxico-septic, cu faţa şi gâtul acoperite de viermi, care ieşeau din fistule de la nivelul feţei precum şi din tubul de traheo-stomă. Pacientul a fost igienizat imediat la garderobă dar, în ciuda spălărilor repetate, a continuat să elimine viermi din căile respiratorii superioare.

Pacientul a fost recoltat, s-a instituit imediat tratamentul complex de terapie intensivă, a fost trimis la investigaţiile imagistice (tomografie de cap, torace şi abdomen) şi a fost monitorizat permanent. Au fost organizate consulturile de specialitate necesare (ATI, chirurgie, infecţioase, interne), a fost implicată asistenţa socială şi a fost internat la ATI II în cursul dimineţii următoare, la ora 07.30", au transmis reprezentanţii spitalului, potrivit Ziare.com.

Potrivit sursei citate, familia care l-a angajat pe cioban ar fi spus medicilor că bărbatul "era un caz social, fără familie, avea un frate plecat în străinătate cu care nu ţinea legătura".

Reprezentanţii SCJU Arad afirmă că pacientul era cunoscut cu neoplasm de bază de limbă (cancer), fiind investigat şi tratat doar în Timişoara, de unde a părăsit spitalul în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce a făcut radioterapie.

"Pacientul a fost găsit inconştient, cu viermi ieşind din el, de un membru al familiei unde locuia, şi care a solicitat serviciul 112. Pacientul a continuat să elimine viermi şi după transferul în terapie intensivă, unde a decedat după câteva ore. Personalul medical implicat în îngrijirea acestui pacient a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a-i asigura asistenţa şi îngrijirile medicale necesare", au mai transmis reprezentanţii SCJU Arad.

Şefa DSP Arad, Geanina Potolia, a anunţat, luni, că urmează să fie clarificat în ce împrejurări pacientul a murit.

"Am fost deja în spital în ultimele două zile şi am refăcut întregul circuit prin care a trecut pacientul, începând de la momentul în care a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe şi până a decedat. Vom avea primele concluzii în următoarele două - trei zile", a declarat Potolia.