Românii au dat peste 12 milioane de apeluri false la 112 în anul 2013

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Unii români fac lucruri ciudate când se plictisesc sau au un simţ al "umorului" cu totul special. Sună la 112. O statistică pe anul 2013, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 17.463.468 apeluri, dintre care doar 29,09% au fost reale. Restul, respectiv 70,91% au fost apeluri false, ceea ce înseamnă că liniile 112 au fost ocupate în 2013 cu alarme false sau cu glume proaste de 12.383.345 de ori.

Din punct de vedere al apelurilor false, judeţele Covasna, Călăraşi şi Mureş ocupă primele locuri, se precizează într-un comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc, informează STS. Alte persoane, probabil neinformate, confundă numărul 112 cu "Informaţiile pentru orice". Sună pentru a solicita informaţii despre numere de telefon, pentru a cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori pentru a cere sfaturi medicale.

Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre- pay, mai anunţă STS.

Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi.

În acest sens, este bine de ştiut că dintre apelurile reale, marea majoritate sunt pentru a cere ajutor medical de urgenţă. Astfel, 60,66% dintre românii care au sunat la 112 au fost direcţionaţi la Ambulanţă, 24,77% dintre apeluri au fost pentru Poliţie, 12,59% au fost pentru ISU şi SMURD şi 1,88% pentru jandarmi.

STS mai atrage atenţia că apelurile false se pedepsesc. 10.892 de cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii în 2013 pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti. De constatarea şi sancţionarea acestor contravenţii se ocupă Poliţia.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale speră ca aceste statistici să îi conştientizeze pe români cu privire la rolul şi importanţa liniei 112 şi la consecinţele unui apel fals, astfel încât numărul de apeluri abuzive să scadă ca urmare a acestui demers.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne