Românii cheltuiesc mai puţin pe haine şi vacanţe, dar nu renunţă la ţigări şi alcool

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

În această perioadă, românii sunt precauţi în ceea ce priveşte consumul şi sunt dispuşi să reducă din cheltuieli, în mod special pe cele pentru haine, electronice, electrocasnice şi vacanţe, însă renunţă greu la alcool, ţigări, fructe şi legume, conform unui studiu 360insights.

"În ceea ce priveşte consumul, precauţia şi reducerile rămân prezente în viaţa românilor, însă se poate observa că faţă de 2010 nivelul acestor restricţii nu a crescut, românii părând a fi ajuns la un nivel optim al cheltuielilor, având în vedere că îşi permit să achiziţioneze categoriile de care au nevoie, încadrându-se în limitele de buget impuse. Hainele, încălţămintea, aparatura electronică şi electrocasnică, amenajările interioare dar şi vacanţele sunt în continuare pe lista cheltuielilor pe care românii vor să le reducă" , se arată în studiul companiei de cercetare 360insights, care a analizat percepţia românilor asupra crizei.

Referitor la băuturile alcoolice şi la ţigări, românii par mai puţin dispuşi, comparativ cu 2010, să cheltuiască mai puţin.

Dacă acum doi ani aproximativ 40% restrângeau bugetul pentru ţigări şi băuturi alcoolice, în 2012 mai puţin de 3 din 10 vor acest lucru, iar cei mai mulţi sunt decişi să-şi menţină consumul.

Datele au fost asigurate de compania 360insights be baza intervievării telefonice a 800 de persoane cu vârste între 16 şi 64 de ani.