Românii vor putea fi identificaţi de la distanţă prin mijloace video

Cameră de supraveghere video
Cameră de supraveghere video (Getty Images)

Cetăţenii vor putea beneficia de o serie de servicii publice direct de acasă, îşi pot obţine semnătura electronică de la distanţă, pot accesa produsele instituţiilor bancare fără să meargă la sediul acestora, pot să desfăşoare acţiuni de importanţă juridică la care înainte ar fi fost necesară prezenţa fizică şi identificarea cu buletinul, conform normelor privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video, relatează Agerpres. Decizia reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau companiile private.

De asemenea, decizia preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care sunt aprobate respectivele norme a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, decizia reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau cu companiile private.

Cine se supune normelor privind identificarea video la distanţă:

- prestatorii de servicii de încredere;

- prestatorii de servicii de plată;

- instituţiile de credit;

- instituţiile financiare nebancare;

- organismele din sectorul public;

- terţii de verificare a identităţii.

În ceea ce priveşte procesul de video-identificare, cetăţeanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care să captureze imagini ale feţei şi imagini cu cartea de identitate sau paşaportul. De asemenea, acesta va trebui să fie identificat într-o bază de date.

În plus, mai precizează sursa citată, pe parcursul procedurii de video-identificare, cetăţeanului i se pot adresa diverse întrebări pentru ca platforma să se asigure că în faţa laptopului sau a telefonului nu este o altă persoană decât cea din documente.

Ultimul pas este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea către cetăţeanul care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanţă a unui cod de unică folosinţă (One Time Password - OTP), sau prin transmiterea unui link cu o durată limitată, special creat în acest scop, generat în mod individual (prin e-mail sau SMS).

Deşi normele vor intra în vigoare în 30 de zile, operatorii economici sau instituţiile care vor folosi identificarea la distanţă prin mijloace video au la dispoziţie o perioadă de 8 luni pentru a se pune în acord cu acestea. Această perioadă de armonizare tehnică asigură că platformele tehnologice dezvoltate până acum în această direcţie pot fi adaptate normelor fără a exista o perioadă de întrerupere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne