Romii, o comunitate care nu s-a adaptat constrângerilor societăţii industrializate (opinie)

(JEFF PACHOUD / AFP / Getty Images)

Discriminarea preşedintelui român, Traian Băsescu, faţă de comunitatea romă mi-a oferit contextul unei reflecţii asupra propriei mele experienţe cu comunitatea romă, scrie John Amaruso - un student american în România, care a vizitat alături de colegii săi o comunitate romă de la marginea oraşului Cluj-Napoca - într-un articol apărut pe site-ul Guardianlv.com.

În primăvara anului 2012, studentul american şi colegii săi au întreprins o 'expediţie de cercetare' în comunitatea de romi de la Pata Rât. Cu o populaţie de aproximativ 1.500 de persoane, comunitatea nu era obişnuită cu străinii care mergeau pe jos pe singurul drum de care dispuneau. Vizitatorii au fost întâmpinaţi cu priviri incomode, şoapte şi, ocazional, cu uşi trântite atunci când treceau.

Pata-Rât - situată deasupra gropii de gunoi din Cluj-Napoca - este un loc unde sticlele de plastic, mâncarea pe jumătate consumată şi resturile menajere umplu un teren de 18 hectare. Locul, scrie studentul american, este un mediu de viaţă periculos pentru copiii din comunitate, care cel mai adesea nu au pantofi pentru a-şi proteja picioarele de resturile ascuţite şi insalubre.

Casele din Pata Rât, confecţionate din tinichele aruncate de locuitorii din oraş, seamănă cu ghetourile din spoturile difuzate la televizor noaptea târziu, în care se cer donaţii pentru copiii flămânzi din Africa. Nu este însă vorba de Africa, ci de România, stat membru al Uniunii Europene şi una dintre cele mai mari ţări în Europa de Est, scrie studentul, care i-a cunoscut în timpul vizitei sale şi pe membrii unei organizaţii neguvernamentale olandeze care predau copiilor romi.

'Situaţia dificilă a acestei comunităţi mi-a amintit de realitatea celor trăiesc în astfel de condiţii mizere', menţionează Amaruso. Comentariile preşedintelui Traian Băsescu, subliniază în continuare acestea, merg mai adânc decât discriminarea de suprafaţă împotriva acestei comunităţi. Ele reflectă o neînţelegere comună şi opresiunea perpetuă a unui popor care pare să nu se fi adaptat constrângerilor societăţii industrializate.

Pe de altă parte, notează John Amaruso, afirmaţiile lui Băsescu, potrivit căruia 'foarte puţini dintre ei (romi) doresc să lucreze' şi 'în mod tradiţional, mulţi dintre ei trăiesc din furat', reflectă sentimentele multor europeni care văd în comunitatea romă un ţap ispăşitor pentru diverse probleme sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe