Roţi dezumflate: China reduce rata rezervelor minime obligatorii cu 25 de puncte de bază şi stimulează economia

Banca Centrală a Chinei
Banca Centrală a Chinei (Youtube - captură ecran)

Confirmând zvonurile recente şi speculaţiile din mass-media, Banca centrală a Chinei a anunţat vineri, târziu, după închiderea pieţelor, că a redus în aceeaşi zi, pentru a doua oară în acest an, cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă pentru a susţine economia afectată de coronavirus, analiştii afirmând că "nu este prea târziu" pentru această măsură, dar şi că Beijingul trebuie să pună mai mult în aplicare politici de susţinere pentru a da un impuls economiei în contracţie.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a declarat că reducerea cu 0,25% a ratei rezervelor minime obligatorii (RRR) la 7,8% va avea loc pe 5 decembrie şi va injecta aproximativ 500 de miliarde de yuani (70 de miliarde de dolari) în lichidităţi pe termen lung.

Ultima dată, PBOC a redus RRR în aprilie, când Banca centrală a anunţat o reducere de 0,25% puncte procentuale, după reduceri de 0,5% puncte atât în iulie, cât şi în decembrie anul trecut. Anunţul de vineri a fost făcut după o reuniune a Consiliului de Stat de marţi, prezidată de premierul Li Keqiang, care a declarat că este un "moment critic" pentru consolidarea redresării economice pentru trimestrul al patrulea.

PBOC a declarat că această măsură a avut ca scop menţinerea unei "lichidităţi rezonabile şi suficiente" pentru a susţine economia la o rată de creştere "rezonabilă", reiterând în acelaşi timp că nu se va angaja în stimulente "de tip inundaţie".

"[Reducerea RRR va] creşte sursele de finanţare stabile pe termen lung ale instituţiilor financiare, va spori capacităţile de alocare de capital ale instituţiilor financiare şi va sprijini industriile şi întreprinderile mici, mijlocii şi microîntreprinderile care au fost grav afectate de epidemie", a adăugat Banca centrală.

Decizia larg telegrafiată (şi, în unele cazuri, luată în derâdere), vine într-un moment în care cea de-a doua mare economie a lumii se află în pragul contracţiei şi se confruntă cu o nouă rundă de perturbări cauzate de coronavirus, numărul infecţiilor zilnice crescând deja la peste 31.000.

"Impactul epidemiilor Covid-19 este deja destul de dăunător. Reducerea RRR este rezonabilă", a declarat Iris Pang, economist-şef pentru China Mare la ING, citată de SCMP.

Ea a adăugat că reducerea RRR nu a sosit "prea târziu", dar că trebuie să fie însoţită de alte politici monetare mai puţin convenţionale pentru a-i spori eficienţa, în special atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor de finanţare pentru micii retaileri şi companiile care activează în sectorul de catering.

Pang a adăugat că PBOC ar putea da instrucţiuni băncilor să acorde mai multe împrumuturi, în timp ce Banca centrală ar putea, de asemenea, să mărească împrumuturile acordate băncilor prin intermediul programelor de refinanţare pentru a stimula finanţarea firmelor mici şi mijlocii.

Alţii au fost mai sceptici: eforturile guvernului chinez de a sprijini economia vor fi încurajatoare pe termen scurt pentru acţiuni, deoarece schimbă "aşteptările într-o direcţie pozitivă", chiar dacă perspectivele sunt tulburi dincolo de acest aspect, a declarat Peter Garnry, şeful departamentului de strategie pe acţiuni în cadrul Saxo Bank.

Decizia Băncii centrale chineze de a reduce rata rezervelor minime obligatorii pentru majoritatea creditorilor cu 25 de puncte de bază va avea un impact limitat asupra economiei, deoarece nu va fi la fel de uşor ca în trecut, economia chineză aflându-se într-un "loc diferit" din punct de vedere structural.

"Impulsul de creditare nu mai are acelaşi impact ca înainte, deoarece destinatarul tipic - sectorul imobiliar - se confruntă cu tensiuni financiare."

Economia Chinei se află sub presiune din octombrie, deoarece exporturile şi vânzările cu amănuntul au scăzut pe fondul unei încrederi scăzute a mediului de afaceri şi a consumatorilor.

"Prevenirea epidemiei este acum cea mai mare constrângere asupra economiei. Dar reducerea RRR este mai bine mai târziu decât niciodată. Măsura poate încuraja acum şi băncile să acorde împrumuturi sectorului imobiliar", a declarat Larry Hu, economist şef pentru China al Macquarie Group.

Reducerea va economisi, de asemenea, aproximativ 5,6 miliarde de yuani pe an pentru bănci în ceea ce priveşte costurile lor de finanţare, a adăugat PBOC. Însă Zhang Zhiwei, economist-şef la Pinpoint Asset Management, a declarat că mărimea reducerii arată că politica monetară a Chinei a fost limitată de creşterile de dobândă ale Rezervei Federale americane, care au slăbit semnificativ yuanul de la începutul anului.

"[Reducerea RRR] ajută marginal, dar principala problemă a economiei nu este politica monetară", a declarat Zhang, adăugând că sunt necesare mai multe acţiuni pentru a minimiza impactul măsurilor de control al virusului din China.

China şi-a relaxat măsurile anti-COVID, inclusiv prin reducerea cerinţelor de carantină pentru sosirile internaţionale, dar încă nu există un calendar pentru ieşirea completă din politica Beijingului de zero-COVID.

"Reducerea ratei rezervelor obligatorii pe care tocmai a anunţat-o PBOC va ajuta băncile să dea curs unei directive de amânare a rambursării împrumuturilor de la firmele care se confruntă cu extinderea restricţiilor de izolare.

Ratele dobânzilor de pe piaţă ar putea, de asemenea, să scadă ca urmare, chiar dacă nu acesta este obiectivul principal. Dar puţine firme sau gospodării sunt dispuse să se angajeze în noi împrumuturi în acest mediu incert. O mică scădere a ratelor dobânzilor nu ar face diferenţa", a declarat Mark Williams, economist-şef pentru Asia la Capital Economics.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie