Roverul Mars 2020 şi-a încheiat cu succes primul test pe roţi [video]

Roverul Mars 2000
Roverul Mars 2000 (screenshot tramite video Youtube)

Roverul misiunii Mars 2020 a trecut cu succes testele şasiului în gravitaţie terestră şi, de asemenea, funcţionarea instrumentului radar, care a primit deja primele date. Data viitoare când rover-ul se va pune în mişcare va fi pe suprafeţei Planetei Roşii, în februarie 2021, potrivit site-ului web al Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

Misiunea Mars 2020 este programată să înceapă pe 17 iulie 2020, iar pe 18 februarie 2021, roverul creat pe baza designului roverului Curiosity ar trebui să aterizeze pe Marte. Spre deosebire de predecesorul său, noul rover are un set mai avansat de sisteme de navigaţie şi instrumente ştiinţifice, precum şi un elicopter (Mars Helicopter).

Locul de exploatare al dispozitivelor va fi craterul Jezero, unde în trecut se afla delta unui râu: roverul ar putea găsi diferite tipuri de roci, inclusiv minerale de argilă şi carbonaţi, care s-ar fi putut forma în prezenţa apei lichide şi ar putea păstra urme de viaţă marţiană antică.

Pregătirea roverului

În prezent, roverul este pregătit de experţi în camera sterilă High Bay 1 de la JPL. Roverul marţian este complet asamblat şi a trecut o serie de teste de vid termic. Se vor testa autonomia şi operabilitatea tuturor sistemelor în ansamblu. Specialiştii NASA acordă o atenţie deosebită şasiului: conform planului, vehiculul va depăşi în medie 200 de metri într-o zi marţiană.

Recent, inginerii au efectuat primele teste asupra şasiului roverului, deplasându-l înainte, înapoi şi lateral timp de zece ore, cu un pas de un metru, pe rampe mici acoperite cu covoraşe antistatice speciale care imitau relieful neregulat al suprafeţei marţiene.

Toate sistemele mobile au funcţionat bine şi fără probleme, nu au existat probleme cu şasiul. Inginerii cred că testele în gravitaţie terestră confirmă operabilitatea dispozitivului pe Marte, unde gravitaţia este mult mai mică.

Rover-ul a testat, de asemenea, în condiţii de laborator, instrumentul radar RIMFAX (Radar Imager pentru experimentul subteran Marte) care va examina stratul de sub-suprafaţă al solului marţian.

În martie 2021, un alt rover va ateriza pe platoul Oxia de pe Marte. El va funcţiona ca parte a misiunii ExoMars 2020 (un proiect comun al Agenţiei Spaţiale Europene şi Roskosmos al Rusiei) şi poartă numele de Rosalind Franklin.