Roxana Mînzatu, de la Coeziune la Drepturi sociale? Posibile schimbări pe lista Ursulei von der Leyen pentru Comisia Europeană [POLITICO]
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este pe cale să împartă posturile-cheie în echipa sa, iar previziunile Politico privind componenţa următoare a Comisiei ar prezenta-o pe Roxana Mînzatu cu alt portofoliu decât cel vehiculat iniţial.
Dacă la început Roxana Mînzatu era unul dintre cele trei nume luate în calcul pentru portofoliul coeziunii, acum, numele său ar apărea în dreptul portofoliului de Comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale şi locuinţe.
Motivul pentru această schimbare din partea şefei Comisiei Europene ar fi acela că portofoliile pentru locuinţe şi drepturi sociale urmează să fie atribuite unui socialist, drept confirmare a faptului că centrul-stânga a inclus aceste aspecte ca puncte principale în programul său electoral.
Publicaţia citată susţine că, având în vedere numărul limitat de candidaţi socialişti, Mînzatu ar putea obţine postul, recompensând România pentru trecerea de la un candidat bărbat la unul femeie (şi ajutând-o astfel pe von der Leyen să îşi atingă obiectivul de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului). Rolul său de fost ministru al Fondurilor Europene a atins mai multe domenii politice. O alternativă ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic.
Rămâne însă de văzut cum va arăta lista cu membrii Comisiei pe care Ursula von der Leyen ar fi programat să o anunţe miercuri. Şefa Comisiei Europene trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic şi echilibrul de gen. Mai mult, liderii europeni au exercitat presiuni puternice asupra sa pentru a se asigura că comisarul lor obţine un portofoliu bun.
În plus, inclusiv diferitele facţiuni politice care o susţin pe von der Leyen în Parlamentul European au presat-o să se asigure că familiile lor politice au suficientă influenţă în următoarea Comisie.
Mult doritul portofoliu al concurenţei, de exemplu, este încă în aer într-un moment crucial. Departamentul pentru concurenţă are un mandat independent de a se pronunţa cu privire la marile afaceri, marile amenzi şi marile subvenţii care adesea îi deranjează pe alţii. Funcţionarii din domeniul concurenţei sunt supuşi unor presiuni uriaşe pentru a ceda în faţa cererilor unor guverne de a arunca bani în giganţii industriali şi de a-i lăsa să fuzioneze cu rivalii.
Iată cum arată previziunile făcute de Politico, publicaţia susţinând că a purtat zeci de conversaţii cu oficiali ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai Consiliului European, precum şi cu oficiali din diferite capitale europene cu privire la cine şi ce portofoliu va primi:
Thierry Breton (Franţa)
Portofoliu: Vicepreşedinte executiv pentru industrie şi autonomie strategică
De ce: Relaţia dintre Breton şi von der Leyen nu a fost întotdeauna cea mai uşoară şi s-a înrăutăţit atunci când Breton a atacat-o în mod deschis în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European. Ca represalii, este posibil ca aceasta să îi ofere un portofoliu mai mic decât şi-ar fi dorit. Cu toate acestea, Breton este văzut ca o persoană care reuşeşte să facă lucrurile. Funcţia sa de conducere reprezintă nu doar liberalii, ci şi greutatea Franţei în UE (chiar dacă preşedintele Emmanuel Macron a fost slăbit pe plan intern de la alegerile din Franţa).
Raffaele Fitto (Italia)
Portofoliu: Vicepreşedinte executiv pentru coeziune, economie şi redresare post-pandemică
De ce: O funcţie de vicepreşedinte executiv pentru un membru al grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni de extremă dreapta va fi sensibilă pentru socialiştii şi liberalii din Parlamentul European. Cu toate acestea, există încredere că aceştia se vor alinia în cele din urmă alegerii, deoarece von der Leyen încearcă de mult timp să o liniştească pe premierul italian Giorgia Meloni. Plasarea lui Fitto în fruntea fondului de redresare post-pandemică şi a politicii economice regionale a UE (coeziune în jargonul UE) conferă Italiei responsabilitatea pentru părţi esenţiale ale bugetului UE.
Valdis Dombrovskis (Letonia)
Portofoliu: Vicepreşedinte executiv pentru extindere, reconstrucţia Ucrainei
De ce: Dombrovskis este un membru important al Partidului Popular European, care a adunat portofolii economice de-a lungul timpului petrecut la Berlaymont. El a fost, de asemenea, în fruntea sprijinului acordat de UE Ucrainei de la invazia la scară largă a Rusiei în această ţară. Acest portofoliu ar combina expertiza sa economică cu inteligenţa sa politică. Asta dacă alte ţări nu consideră că statele baltice sunt suprareprezentate în acest domeniu, atât cu letonul Dombrovskis, cât şi cu politiciana estonă Kaja Kallas la conducerea Comisiei Europene. Calmul Dombrovskis ar putea fi, de asemenea, un candidat la portofoliul sensibil din punct de vedere politic al concurenţei.
Maroš Sefcovic (Slovacia)
Portofoliu: Vicepreşedinte executiv pentru administraţie, implementare, simplificare şi relaţii interinstituţionale
De ce: Sefcovic a urcat încet, dar sigur, în ierarhia Comisiei Europene de când a devenit comisar în 2009. Ursula von der Leyen îl consideră o figură stabilă şi de încredere şi, prin urmare, este probabil să rămână vicepreşedinte executiv (ceea ce îi va linişti pe socialişti). Însă, de data aceasta, cărţile politice îi sunt mai puţin favorabile. Situaţia politică internă a Slovaciei îl va costa probabil pe Sefcovic (partidul său Smer nu mai face parte din grupul socialist din Parlamentul European). Teresa Ribera (a se vedea mai jos) fiind cea mai importantă socialistă din colegiu, portofoliul lui Sefcovic va fi mai puţin important şi va implica o serie de dosare tehnocratice, deşi ar putea împărţi o parte din portofoliul bugetar cu polonezul Piotr Serafin (a se vedea mai jos).
Teresa Ribera (Spania)
Portofoliu: Vicepreşedinte executiv pentru o tranziţie ecologică şi digitală
De ce: Candidata spaniolă va fi singurul socialist cu greutate din Comisie. Experienţa sa în domeniul climei a făcut-o candidatul principal pentru a supraveghea punerea în aplicare a „Green Deal” al UE. În acelaşi timp, ea a făcut presiuni puternice pentru a avea un portofoliu mai orizontal, cu competenţe de mare anvergură şi mai economice, cum ar fi supravegherea tranziţiei digitale. Acest lucru se aliniază cu ambiţia lui von der Leyen pentru un acord industrial curat. Cu toate acestea, conservatorii din Partidul Popular European s-au opus unui rol prea important pentru Ribera în domeniul climei. Numele său a fost menţionat şi pentru portofoliul concurenţei, după cum a relatat vineri Financial Times.
Kaja Kallas (Estonia)
Portofoliu: Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate
De ce: Deja aleasă de liderii UE pentru a fi următoarea şefă a politicii externe, fostul prim-ministru estonian este un apărător al Rusiei, fiind văzută ca fiind potrivită pentru acest rol din punct de vedere geografic, politic şi diplomatic.
Magnus Brunner (Austria)
Portofoliu: Comisar pentru servicii financiare
De ce: Ministrul austriac de finanţe, care provine din aceeaşi familie politică precum von der Leyen, are o pregătire economică solidă şi este considerat un politician de încredere, cu experienţă. Acest lucru îl face un candidat bun pentru a gestiona dosarele delicate privind serviciile financiare, inclusiv eforturile mult aşteptate de a stimula uniunea pieţelor de capital. Cu toate acestea, el este o altă persoană care ar putea ajunge să primească portofoliul concurenţei.
Hadja Lahbib (Belgia)
Portofoliu: Comisar pentru afaceri interne
De ce: Prezentatoarea TV devenită ministră de Externe nu este considerată cel mai de încredere şi experimentat politician din ţara sa natală. Dar Belgia, care a ratat termenul limită de depunere a candidaturilor şi a fost ultima ţară care a trimis un candidat lui von der Leyen, nu va primi un portofoliu gol, deoarece a fost una dintre puţinele ţări care a trimis o femeie. Experienţa lui Lahbib ca ministră de Externe şi faptul că provine dintr-o ţară renumită pentru politica sa complicată ar putea-o ajuta să reprezinte blocul în ţările din afara UE şi în dosarul delicat al migraţiei.
Ekaterina Zaharieva (Bulgaria)
Portofoliu: Comisar pentru gestionarea crizelor şi ajutor umanitar
De ce: Vom fi sinceri: aceasta este o presupunere educată, deoarece Bulgaria nu se află în cursă pentru niciunul dintre posturile-cheie. Deşi Bulgaria a propus două nume - unul de bărbat, unul de femeie - Zaharieva este aproape sigură că va obţine postul, deoarece von der Leyen are nevoie de mai multe femei pentru a avea un colegiu echilibrat din punct de vedere al genului.
Dubravka Šuica (Croaţia)
Portofoliu: Comisar pentru demografie şi justiţie
De ce: Comisarul croat, care provine din PPE al lui von der Leyen, este considerat un comisar stabil şi de încredere. Comisarii în funcţie îşi schimbă în mod tradiţional portofoliile, însă Šuica doreşte să continue să lucreze la dosarul demografic. Actualul portofoliu al democraţiei şi demografiei va primi un impuls în timpul celui de-al doilea mandat al şefei Comisiei Europene, iar numele lui Šuica a fost vehiculat pentru mai multe portofolii, inclusiv pentru Mediterană, dar ar putea primi şi o şansă de a se ocupa de problemele dificile ale statului de drept european.
Costas Kadis (Cipru)
Portofoliu: Comisar pentru Mediterană
De ce: Cipru a făcut lobby activ pentru a obţine rolul nou creat de comisar pentru politica mediteraneeană a UE. Kadis, care a fost recent ministru al agriculturii, dezvoltării rurale şi mediului, este considerat un om capabil să facă acest lucru. Cu toate acestea, o întrebare-cheie va fi care va fi exact mandatul noului comisar pentru Mediterană şi dacă persoana care îl va primi va avea suficientă putere, buget şi funcţionari în cadrul Comisiei Europene. O alternativă pentru Kadis ar putea fi portofoliul mediului.
Jozef Sikela (Republica Cehă)
Portofoliu: Comisar pentru energie
De ce: Sikela, în prezent ministru ceh al industriei şi comerţului, a devenit o personalitate cunoscută la Bruxelles când a trebuit să facă legătura între diferitele poziţii din cadrul UE cu privire la criza energetică în timpul preşedinţiei cehe a Consiliului UE în 2022. La o conferinţă de presă, Sikela a purtat un hanorac alb pe care scria: „Vom convoca atâtea consilii energetice câte sunt necesare”.
Dan Jørgensen (Danemarca)
Portofoliu: Comisar pentru politică climatică internaţională
De ce: În ultimii doi ani, Jørgensen a fost la conducerea ministerului danez responsabil cu cooperarea pentru dezvoltare şi politică climatică globală. În timp ce trecutul lui Jørgensen l-ar putea face să concureze pentru portofoliul energiei şi climei, experienţa sa de fost ministru al climei este perfectă pentru un portofoliu care se ocupă de aspectele internaţionale ale politicii climatice a UE. Este văzut ca un om de încredere în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, preşedinţia azeră a COP29 solicitându-i să conducă consultările din acest an cu privire la cea mai spinoasă problemă a conferinţei: stabilirea unui nou obiectiv pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările sărace.
Henna Virkkunen (Finlanda)
Portofoliu: Comisar pentru tehnologie
De ce: Fostul ministru al educaţiei a lucrat la mai multe dosare importante privind tehnologia şi inovarea în calitate de deputată europeană. Helsinki a prezentat-o pe Virkunnen lui von der Leyen ca fiind persoana ideală pentru a combina tranziţia digitală cu dorinţa UE de a deveni mai competitivă.
Apostolos Tzitzikostas (Grecia)
Portofoliu: Comisar pentru transporturi
De ce: Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a precizat că se aşteaptă la un portofoliu important în schimbul contribuţiei la obţinerea unui nou mandat de cinci ani pentru Ursula von der Leyen. Supravegherea portofoliului transporturilor poate fi esenţială pentru a ajuta industria maritimă a Greciei. Dacă doar transporturile nu sunt suficiente pentru a-l mulţumi pe Mitsotakis, Tzitzikostas ar putea deveni responsabil pentru dezvoltarea regională, în special având în vedere experienţa sa în cadrul Comitetului European al Regiunilor.
Oliver Varhelyi (Ungaria)
Portofoliu: Comisar pentru multilingvism, educaţie şi sport
De ce: Varhelyi, care a fost comisar pentru vecinătate şi extindere din 2019, este controversat la Bruxelles şi în special în Parlamentul European (a numit deputaţii europeni „idioţi”). Relaţiile dintre Bruxelles şi Ungaria sunt, de asemenea, la un nou nivel scăzut după „misiunile de pace” autodeclarate de liderul ungar Viktor Orban la Kiev, Moscova, Beijing şi Washington. Dacă Varhelyi nu trece de audierea din Parlamentul European, Ungaria va trebui să trimită un alt candidat.
Michael McGrath (Irlanda)
Portofoliu: Comisar pentru inovare
De ce: Fiind un conservator fiscal, fostul ministru irlandez de Finanţe a fost un candidat pentru a ţine sub control cheltuielile ţărilor membre ale UE în calitate de comisar pentru buget. Acesta a fost unul dintre portofoliile sale preferate, potrivit unor oficiali apropiaţi acestuia. Însă votul partidului său naţional împotriva reînnoirii mandatului şefei Comisiei Europene nu i-a făcut nicio favoare şi ar putea contribui la obţinerea unui portofoliu mai puţin important. Pescuitul ar putea fi o opţiune, deşi acest lucru ar putea fi dificil, având în vedere discuţiile post-Brexit pe care UE urmează să le aibă cu Regatul Unit cu privire la peşte. Irlanda ar prefera un portofoliu legat de cercetare sau inovare.
Andrius Kubilius (Lituania)
Portofoliu: Comisar pentru securitate, industria de apărare şi spaţiu
De ce: Von der Leyen a indicat că ar avea sens să dea postul nou creat de comisar pentru apărare cuiva din Europa Centrală sau de Est. Deputat european specializat în afaceri externe, Kubilius este un politician experimentat, cu peste cinci ani de experienţă ca prim-ministru în două ocazii diferite. El este foarte respectat, după ce a condus Lituania prin criza financiară din 2008. Kubilius a fost, de asemenea, vocal în susţinerea Ucrainei. El a subliniat necesitatea unui sprijin militar continuu pentru Kiev, susţinând un plan prin care aliaţii occidentali ar contribui cu 0,25 % din PIB pentru a ajuta Rusia să învingă pe câmpul de luptă. De asemenea, el a solicitat ca Moscova să plătească factura pentru reconstrucţia Ucrainei folosind toate activele ruseşti îngheţate. La Vilnius, el a propus crearea unui departament guvernamental sau a unui minister dedicat în întregime problemelor Ucrainei.
Christophe Hansen (Luxemburg)
Portofoliu: Comisar pentru agricultură
De ce: PPE este interesat de portofoliul agriculturii, iar Hansen este o persoană potrivită pentru această funcţie. El provine dintr-o familie de fermieri, iar verişoara sa, Martine Hansen, este ministra Agriculturii din Luxemburg. În calitate de deputat european, a condus negocierile privind noile norme ale UE în materie de defrişări şi a lucrat la elaborarea planurilor naţionale pentru politică agricolă a UE. De asemenea, luxemburghezul ar fi considerat o alegere sensibilă pentru toate grupurile politice şi de lobby în încercarea lui von der Leyen de a depolariza câmpul de luptă în domeniul agriculturii, aducând expertiza sa în probleme de mediu şi comerciale. Hansen este văzut ca un candidat puternic, ceea ce i-ar putea aduce şi portofoliul Comerţului.
Glenn Micallef (Malta)
Portofoliu: Comisar pentru egalitate, tineret şi asigurarea echităţii între generaţii
De ce: Micallef este considerat unul dintre candidaţii slabi, deoarece nu a deţinut niciodată o funcţie politică. Există şi alte dezavantaje: Malta (ca şi altele) a refuzat să trimită la Bruxelles o femeie nominalizată pentru a atinge obiectivul lui von der Leyen de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului şi este, de asemenea, cea mai mică ţară din bloc. Cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, insula are deja un post de conducere la Bruxelles, ceea ce face ca Micallef să primească probabil unul dintre portofoliile mai puţin importante.
Wopke Hoekstra (Ţările de Jos)
Portofoliu: Comisar pentru comerţ şi securitate economică
De ce: Într-un discurs susţinut săptămâna trecută la renumita universitate tehnică din Eindhoven, Hoekstra părea să candideze pentru cel puţin patru posturi diferite: de la politica industrială la buget. S-ar putea să fie nevoit să se mulţumească cu comerţul. Totuşi, să nu ne înşelăm, un comerţ mai puţin deschis înseamnă probabil mai multă muncă pentru comisar. Hoekstra ar avea parte de numeroase acţiuni care se suprapun în domeniile concurenţei, reglementării climatice şi securităţii economice. Fostul ministru olandez al finanţelor şi al afacerilor externe are calităţi manageriale, lucrând la McKinsey şi Shell înainte de a intra în politică. Istoria sa de băiat de gaşcă în oraşul universitar elegant Leiden şi remarcile sale la adresa Italiei zguduite de Covid ar putea să se întoarcă împotriva sa. La urma urmei, negocierile comerciale se bazează pe o bună comunicare interculturală. Cel puţin şi-a cerut scuze. Agricultura ar putea fi un portofoliu alternativ, deşi acest lucru ar pune Ţările de Jos într-o situaţie internă sensibilă, având în vedere că ţara s-a confruntat cu proteste majore ale agricultorilor.
Piotr Serafin (Polonia)
Portofoliu: Comisar pentru buget
De ce: Există mulţi concurenţi pentru portofoliul bugetului, deoarece blocul se pregăteşte pentru o luptă epică cu privire la următorul său plan de cheltuieli pe şapte ani, în care fiecare ţară doreşte să îşi vadă reflectate propriile priorităţi. Dar Serafin are unele avantaje. El are în spate greutatea politică a prim-ministrului polonez Donald Tusk, căruia i-a fost mâna dreaptă ani de zile. Tusk, care a contribuit la obţinerea celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen şi care este un membru important al PPE, poate solicita un portofoliu-cheie. În calitate de fost şef de cabinet al lui Tusk pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului European, Serafin ştie, de asemenea, cum să se descurce cu diferitele capitale, un atu esenţial pentru a obţine un acord privind bugetul.
Maria Luis Albuquerque (Portugalia)
Portofoliu: Comisar pentru pescuit
De ce: Există o serie de posturi care ar putea fi ocupate de Albuquerque, fost ministru de finanţe şi funcţionar de carieră. Pescuitul este unul dintre acestea, deşi ea este favorita unor funcţionari ai Comisiei pentru portofoliul serviciilor financiare (iar oficialii spun că are o relaţie excelentă cu John Berrigan, funcţionarul de top din cadrul Direcţiei Generale pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital). Lisabona a avut în vedere un portofoliu economic şi ar putea obţine, de asemenea, concurenţa sau piaţa unică, mai ales dacă Albuquerque raportează unui vicepreşedinte executiv important, cum ar fi Dombrovskis.
Roxana Mînzatu (România)
Portofoliu: Comisar pentru locuri de muncă, drepturi sociale şi locuinţe
De ce: Portofoliile pentru locuinţe şi drepturi sociale vor fi atribuite unui socialist - o confirmare a faptului că centrul-stânga a inclus aceste aspecte ca puncte principale în programul său electoral. Având în vedere numărul limitat de candidaţi socialişti, Mînzatu ar putea obţine postul, recompensând România pentru trecerea de la un candidat bărbat la unul femeie (şi ajutând-o astfel pe von der Leyen să îşi atingă obiectivul de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului). Rolul său de fost ministru al fondurilor europene a atins mai multe domenii politice. O alternativă ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic.
? (Slovenia)
Portofoliu: Comisar pentru sănătate ce: Tomaž Vesel, ales de Slovenia pentru funcţia de comisar european, şi-a retras vineri candidatura ca urmare a presiunilor din partea lui von der Leyen de a propune femei. Portofoliul pentru Slovenia va depinde de candidatul pe care îl va propune pentru a-l înlocui. Sănătatea ar putea fi una dintre opţiuni, la fel ca gestionarea crizelor şi ajutorul umanitar.
Jessika Roswall (Suedia)
Portofoliu: Comisar pentru piaţa internă
De ce: Deşi se zvoneşte că Roswall ar putea obţine şi portofoliul afacerilor interne, pare puţin probabil ca Suedia să mai aibă o şansă la acest portofoliu, după ce comisarul Ylva Johansson l-a deţinut în primul mandat al lui Ursulei von der Leyen. Stockholm a dorit un portofoliu economic şi va fi recompensat pentru că a trimis la Bruxelles o candidată competentă. Un dezavantaj în cazul obţinerii importantului portofoliu al pieţei interne ar putea fi poziţia Suediei faţă de China, care este percepută ca o atitudine belicoasă.