RTL Olanda anunţă că are dovezi privind cauzele prăbuşirii avionului MH17 în Ucraina

Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Televiziunea olandeză RTL Nieuws susţine că are fotografii care arată că avionul olandez MH17 a fost doborât de o rachetă anti-aeriană trasă de la sol, a raportat, marţi, Dutch NL.

Potrivit ziarului, canalul olandez de televiziune a obţinut trei fotografii luate din apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul. Primele două fotografii arată ”un nor de fum vertical” care provenea din locul de unde s-ar fi lansat racheta. A treia arată ”un nor mare de fum” din locul unde a căzut avionul.

”Am fotografiat acea linie albă. La acel moment nu am ştiut ce înseamnă. Pentru că era doar o dungă albă: de la orizont până în nori, de unde a dispărut. Doar mai târziu a devenit clar ce era”, a declarat fotograful care a surprins imaginile. Camera de fotografiat a fost predată ulterior comisiei de investigaţii internaţionale. RTL nu a mai publicat fotografiile pentru a proteja identitatea fotografului.

Pe 17 iulie, Boeing-ul 777 MH, care zbura dinspre Amsterdam către Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în regiunea estică a Ucrainei Doneţk, soldându-se cu moartea celor 298 de persoane aflate la bord. În septembrie, Biroul de Siguranţă Olandez, care a condus investigaţia privind prăbuşirea avionului, a emis un raport preliminar sugerând că avionul de pasageri a fost lovit de ”un număr de obiecte cu energie înaltă”.

Kievul a acuzat forţele separatiste pro-ruse de acest atac, însă liderii acestora susţin că nu au arme capabile să doboare un avion care zboară la peste 9.000 de metri.

La începutul lunii decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că Olanda va elibera raportul privind prăbuşirea avionului până la sfârşitul lui 2014 şi că ancheta va continua în 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe