Rudy Giuliani vorbeşte despre percheziţia făcută la şase dimineaţa de agenţii FBI

Fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani
Fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Fostul primar al oraşului New York, Rudy Giuliani, contestă motivele unei percheziţii făcute de agenţi FBI trimişi de Departamentul de Justiţie asupra casei sale miercuri dimineaţa la ora 6.

Giuliani a declarat joi seară pentru Fox News că mandatul de percheziţie executat de agenţii FBI miercuri devreme afirma că nu a depus o notificare către Departamentul de Justiţie (DOJ) pentru acţiunea de reprezentare a unui cetăţean sau a unui birou ucrainean (lobby).

„Nu am reprezentat niciodată un cetăţean sau un oficial ucrainean în faţa guvernului Statelor Unite. Am refuzat acest lucru de mai multe ori. Am avut contracte în ţări precum Ucraina. În contract este o clauză care spune că nu mă voi angaja în activităţi de lobby sau reprezentare străină. Nu o fac pentru că am simţit că ar fi prea compromiţător”, a declarat Giuliani, care a fost avocatul personal al fostului preşedinte Donald Trump, în cadrul unei apariţii la emisiunea „Tucker Carlson Tonight” la Fox News.

Citiți și SUA: Judecător federal susţine că aproape toată presa este controlată de democraţi

Neînregistrarea unei agenţii de lobby la DOJ înseamnă încălcarea Legii privind înregistrarea agenţilor străini şi poate aduce pedepse cu închisoarea.

DOJ presupune că Giuliani îl reprezenta pe Lev Parnas, un cetăţean ucrainean care a fost ulterior acuzat de încălcări ale finanţării campaniei.

Agenţii FBI au intrat în casa lui Giuliani din New York şi au confiscat mai multe dispozitive, inclusiv computere.

Citiți și Hunter Biden: laptopul cu e-mailuri din Ucraina "ar putea fi" al lui, dar poate că a fost hackuit de ruşi

FBI şi Departamentul de Justiţie nu au răspuns la o cerere de a comenta situaţia. De obicei, oficialii nu comentează investigaţiile în curs.

Un detaliu mai puţin comun este că Giuliani a spus că s-a oferit timp de doi ani să pună materialele respective la dispoziţia Departamentului de Justiţie, dar oferta sa a fost respinsă.

Potrivit avocatului lui Giuliani, Bob Costello, fostul primar i-a informat anterior pe anchetatorii federali că va sta cu ei şi va demonstra că „conduita sa era legală”.

Giuliani a adăugat că agenţii au refuzat să confişte hard-diskuri despre care le-a spus că provin de la un laptop care aparţinea fiului preşedintelui Joe Biden, Hunter Biden.

Discurile, obiect al mandatului de percheziţie, nu au fost ridicate de agenţii FBI în ciuda faptului că aceştia nu aveau de unde să ştie ce date se aflau pe ele.

Hunter Biden este cercetat de autorităţile federale. Nu este clar de ce a fost acuzat, deşi a spus că ancheta se ocupă de probleme fiscale.

Preşedintele Biden a declarat joi mai devreme că nu a aflat de raidul asupra casei lui Giuliani decât după ce a avut loc.

„Am aflat despre asta noaptea trecută când a aflat şi restul lumii. Pe cuvântul meu. Habar n-aveam că se întâmplă asta”, a spus el.

Giuliani este cel mai recent personaj apropiat de Trump care este o ţintă a DOJ. Autorităţile i-au condamnat pe fostul preşedinte al campaniei, Paul Manafort şi pe fostul consilier Roger Stone, dar au pierdut cazul împotriva fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, după efectuarea unei revizuiri.

Trump a condamnat raidul într-un interviu acordat companiei Fox Business, numindu-l „atât de nedrept şi atât de bazat pe duble standarde - aşa cum nu cred că a mai văzut nimeni până acum”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe