Rusia a fost criticată din nou în Parlamentul European pentru încălcarea drepturilor omului

Parlamentul European, Bruxelles.
Parlamentul European, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Recent Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu privire la starea democraţiei, drepturilor omului şi a statului de drept în Rusia.

Documentul conţine un apel către autorităţile ruse să facă tot ce este necesar pentru stabilirea unui sistem judiciar independent în ţară. A fost solicitată, în mod repetat, efectuarea unei investigaţii complexe în cazul morţii avocatului întemniţat Serghey Magnitsky şi aducerea în faţa legii a celor responsabili pentru comiterea acestui fapt, iar în caz de inacţiune persistentă a autorităţilor ruse, a fost înaintată cerinţa Consiliului UE de a impune o interdicţie de intrare în zona euro şi de a îngheţa conturile bancare ale persoanelor vinovate de moartea lui Magnitsky.

Rezoluţia a reflectat, de asemenea, motivul de îngrijorare profundă în ceea ce priveşte utilizarea abuzivă a legislaţiei anti-extremiste împotriva organizaţiilor civile, cum ar fi „Memorial”, împotriva minorităţilor religioase şi împotriva adepţilor practicii spirituale Falun Gong, ale cărui materialele au fost calificate în mod ilegal ca fiind extremiste.

Amintim că pe 22 decembrie 2011, Tribunalul regiunii Krasnodar al Federaţiei Ruse a menţinut în vigoare sentinţa instanţei Pervomayskiy privitoare la declararea materialelor Falun Gong drept extremiste. Hotărârea a fost luată cu numeroase încălcări şi constituie un motiv serios de îngrijorare nu doar pentru Parlamentul European, ci şi pentru Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. În scrisoarea sa către Parlamentul European, oficialul şi-a exprimat profunda îngrijorare şi a promis să discute această decizie ilegală cu guvernul rus.

În textul publicat al „Rezoluţiei Parlamentului European privind viitoarele alegeri prezidenţiale din 4 martie 2012 din Rusia şi rezultatele alegerilor în Duma de Stat din 4 decembrie 2011” se menţionează inadmisibilitatea interdicţiei în ceea ce priveşte propunerea candidaturilor din partea partidelor de opoziţie pentru participarea la alegerile prezidenţiale, deoarece acest fapt subminează concurenţa şi pluralismul politic.

Deputaţii europeni au ajuns la concluzia că recentele alegeri în Duma de stat „nu au respectat în totalitate standardele privind alegeri libere şi corecte şi au fost marcate de o fuziune a guvernului şi partidului de guvernământ, de lipsa de independenţă a comisiilor electorale, precum şi intervenţia guvernului la diferite niveluri”.

Parlamentul European face apel către autorităţile ruse de a preveni orice fel de imixţiune în activitatea observatorilor internaţionali la viitoarele alegeri. Rezoluţia indică lipsa transparenţei şi eficienţei în examinarea reclamaţiilor în cazul celor aproape 3.000 de abuzuri în serviciu cu ocazia alegerilor pentru Duma de Stat din decembrie 2011, care au fost respinse de către instanţa de judecată.

Kristina Ojuland: „Rusia este un partener important al Uniunii Europene. Nimeni nu neagă acest fapt. Totuşi, noi aici, în Europa, ne dorim ca Rusia să fie un partener democratic, un partener previzibil, ca Rusia să împărtăşească valorile ce stau la baza Uniunii Europene. Doar în cazul în care partenerii împărtăşesc valori comune, putem avea o colaborare bazată pe încredere”.

Aproximativ 600 de observatori internaţionali urmează să monitorizeze alegerile prezidenţiale, inclusiv observatori de la Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară şi SCO.

Membrii Parlamentului European au solicitat Rusiei să sprijine la Consiliul de Securitate al ONU planul Ligii ţărilor arabe privind depăşirea crizei şi stoparea vărsării de sânge în Siria, precum şi oprirea vânzărilor de armament către Damasc.

Potrivit Kristinei Ojuland, deputat european, „Rusia este un partener important al Uniunii Europene. Nimeni nu neagă acest fapt. Totuşi, noi aici, în Europa, ne dorim ca Rusia să fie un partener democratic, un partener previzibil, ca Rusia să împărtăşească valorile ce stau la baza Uniunii Europene. Doar în cazul în care partenerii împărtăşesc valori comune, putem avea o colaborare bazată pe încredere”.

La începutul lunii februarie, Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto la rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, care face apel ca preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să demisioneze.