Rusia a început să-şi evacueze ambasada de la Kiev şi personalul diplomatic din alte oraşe ale Ucrainei

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/GETTY)

Acum două săptămâni, înaintea seriei de convorbiri dintre Rusia şi NATO/SUA, oficialii americani şi ucraineni au observat că ambasada Moscovei de la Kiev a început să îşi reducă personalul, transmite The New York Times.

La 5 ianuarie, 18 persoane - inclusiv familii ale unor diplomaţi ruşi - au plecat la Moscova, potrivit unui înalt oficial din structurile de securitate ucrainene. Alte aproximativ 30 de persoane le-au urmat în decurs de câteva zile, plecând atât din Kiev cât şi din consulatul Rusiei de la Liov.

Acelaşi oficial ucrainean, care a vorbit cu New York Times sub anonimat, afirmă că personalul diplomatic din alte două consulate ale Rusiei în Ucraina au fost notificate să se pregătească pentru părăsirea postului.

Atât oficialii ucraineni cât şi cei americani spun că reducerea personalului diplomatic din Ucraina ar putea fi o mişcare de propagandă din partea Kremlinului, un semnal privind o invazie iminentă, o diversiune, sau toate trei.

Ministerul rus de Externe a declarat, într-un comunicat emis marţi şi citat de Reuters, că ambasada sa de la Kiev „funcţionează normal”. Însă plecările lente din ultimele zile - despre care ruşii ştiau că vor fi observate de americani şi ucraineni - au devenit o parte a misterului referitor la evoluţia crizei din Ucraina.

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko a anunţat, luni, că forţe şi tehnică militară din Rusia au început să sosească în ţara sa pentru exerciţii militare comune care vor avea loc în două puncte: la graniţa de vest a Bielorusiei - în apropierea Poloniei şi Lituaniei - şi de-a lungul graniţei ucrainene.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni se tem că trupele ruseşti desfăşurate în Bielorusia vor rămâne în ţara vecină pe termen nedefinit, lăsând Ucraina vulnerabilă unui atac din nord, est şi sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe