Rusia a încercat să mituiască un oficial bulgar pentru susţinerea gazoductului South Stream

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Parlamentarul rus Aleksandr Babakov, un delegat special al lui Vladimir Putin, a încercat să mituiască un viceministru bulgar al energiei, Bojan Stoianov, în vederea accelerării realizării proiectului South Stream, susţine publicaţia americană New York Times.

Stoianov, care făcea parte din guvernul interimar al lui Marin Raikov în primăvara anului 2013, susţine că a fost invitat de un prieten la o cafenea din Sofia unde, în mod surprinzător, a apărut Babakov.

“El (Babakov) a dorit să ştie care este poziţia mea faţă de South Stream”, a spus Stoianov jurnaliştilor de la New York Times (NYT).

Conform lui Stoianov, el i-a spus lui Babakov că proiectul nu va reduce dependenţa Bulgariei de gazul rusesc şi va aduce profituri economice marginale.

“Nu cu atât de multe cuvinte, el a spus că se va asigura să duc o viaţă relaxată dacă voi participa şi voi ajuta [la proiect]”, a spus Stoianov, adăugând că a relatat întâlnirea serviciilor bulgare de informaţii. “Nu sunt mulţumit de presupunerea sa că voi lăsa totul la o parte şi voi uita de interesele naţionale ale Bulgariei.”

Ziarul american mai susţine că banca rusească de stat VTB a inundat Bulgaria cu investiţii politice strategice, dar după suspendarea proiectului de către partea bulgară în vara anului 2014 a crescut numărul de cereri de retrageri de numerar din bancă şi apoi a avut loc falimentarea Băncii Comerciale Corporatiste (KTB) unde VTB deţinea o parte considerabilă.

Guvernul de coaliţie al Partidului Socialist Bulgar şi al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), susţinut de partidul Ataka de extremă dreapta, a făcut mari presiuni pentru a promova interesele Rusiei, conform NYT.

Nu în ultimul rând, articolul de la NYT susţine că la o întâlnire secretă din 2013, între premierul bulgar de atunci şi şeful Gazprom Alexei Miller, s-a căzut de acord asupra divizării proiectului de construcţie a gazoductului între companiile oligarhului rus Gennadi Timşenko şi câteva companii care aveau legătură cu controversatul parlamentar Delian Peevski din DPS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe