Rusia a instalat sisteme S-400 în Arctica

Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică.
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică. (Getty Images)

Rusia, China şi Statele Unite sunt angajate într-o cursă în regiunea arctică, încercând să-şi stabilească dominaţia militară asupra unei zone care ar putea ascunde resurse naturale în valoare de 35 de trilioane USD.

Rusia a anunţat luni că au fost amplasate noi sisteme de rachete în regiune.

Flota de Nord a Rusiei a declarat că noul sistem S-400 Triumf a fost instalat în arhipelagul Novaia Zemlia din Arctica.

"Regimentul de apărare aeriană al Flotei de Nord, desfăşurat pe insula Yuzhni din arhipelagul Novaia Zemlia a fost complet echipat cu sisteme noi S-400", se arată în comunicat.

Regimentul de rachete al forţelor de apărare aeriene aparţinând Flotei de Nord a fost echipat cu sistemul S-400, considerat cel mai avansat sistem de apărare împotriva rachetelor din lume şi poate atinge ţinte inamice până la 500 km.

Miercuri dimineaţă, Directoratul rus de Grăniceri a declarat agenţiei de ştiri NGS24 din Krasnoiarsk, că în zona Capului Cheliuskin se va construi o staţie radar mare, la aproximativ 800 de km est de locul unde este amplasat sistemul S-400.

Proiectul se numeşte oficial „Punctul radiotehnic Celiuskin” şi costul său este de aproximativ 19 milioane USD. Termenul finalizării preconizate a staţiei radar va fi de 33 de luni.

Novaia Zemlia şi Capul Celiuskin sunt situate în cel mai nordic punct al Rusiei. Această zonă este adiacentă tuturor rutelor de transport de-a lungul rutei Mării Nordului, considerată o zonă strategică în dezvoltarea programului arctic al Rusiei.

Rusia şi-a extins agresiv prezenţa militară în zona arctică în ultimii câţiva ani. De asemenea, au început activităţi de explorare, cum ar fi extracţia de petrol şi gaze, precum şi minerale.

Washingtonul a criticat pe larg Moscova pentru prezenţa crescută în Arctica. Răspunzând criticilor, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu intimidează pe nimeni, menţionând că scopul capacităţilor sporite de apărare din Arctica este defensiv.

Rusia şi China încearcă să fondeze aşa-numitul „Drum Arctic al Mătăsii” în zona polară, deoarece temperaturile de încălzire permit noi rute de transport şi oportunităţi economice.

Arctica deţine cel puţin 20-25% din resursele neexploatate de combustibili fosili din lume, alături de minerale, inclusiv aur, argint, diamant, cupru, titan, grafit, uraniu şi pământuri rare.

Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi SUA au fondat Consiliul Arctic, un forum de cooperare interguvernamentală, care ţine reuniuni ministeriale bienale în regiune.

Iniţiativa este o încercare de a stabiliza Arctica şi de a evita conflictele, deoarece corporaţiile şi guvernele se grăbesc să pătrundă în zonă pentru a profita de noi oportunităţi economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe