Rusia acuză Franţa că stârneşte un război în Caucazul de Sud după un contract de armament cu Armenia

Exodul armenilor din regiunea Nagorno (Youtube - screenshot)
Redacţia
20.06.2024

Rusia a acuzat Franţa de alimentarea conflictului din Caucazul de Sud, după ce această ţară a semnat săptămâna aceasta un acord de vânzare de sisteme de artilerie către Armenia, arată MoscowTimes.

"Parisul provoacă o nouă rundă de confruntare armată în Caucazul de Sud şi o face în moduri diferite. Această [vânzare] este un alt pas", a declarat miercuri jurnaliştilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Comentariile ei au făcut ecoul unei declaraţii a Ministerului Apărării din Azerbaidjan, care a acuzat Franţa că "urmăreşte o politică de militarizare şi intrigă geopolitică" în regiune şi că "împiedică normalizarea relaţiilor" dintre Erevan şi Baku.

"[Această] politică revanşardă a conducerii armene este o manifestare de iresponsabilitate politică, deschizând calea către un nou război", se arată în declaraţia Azerbaidjanului.

Achiziţionarea, marţi, de către Armenia a obuzierelor autopropulsate CAESAR de fabricaţie franceză semnalează interesul tot mai mare al acesteia pentru consolidarea legăturilor de securitate cu Occidentul, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu aliatul său tradiţional, Moscova.

Relaţiile Erevanului cu Rusia s-au deteriorat de când forţele "de menţinere a păcii" ruseşti nu au intervenit în timpul ofensivei Azerbaidjanului în regiunea disputată Nagorno Karabah în 2023, determinând relocarea unei întregi populaţii ortodoxe din enclava Nagorno Karabah, după cucerirea acesteia de către azerii musulmani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor