Rusia acuză SUA de anularea discuţiilor şi promite “eradicarea” rebelilor sirieni

Rusia a acuzat SUA că a anulat, în această săptămână, o întâlnire în care urma să se discute soarta forţelor rebele din oraşul sirian Alep şi a declarat că luptătorii care refuză să plece din oraş vor fi “eradicaţi”.
Serghei Lavrov la Kremlin
Serghei Lavrov la Kremlin (ANDREW HARNIK/AFP/Getty Images)

Acuzaţia are loc în condiţiile în care forţele siriene susţinute de ruşi au înregistrat progrese rapide recuperând o parte din teritoriile ocupate de rebeli în acest oraş.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că negociatorii americani "s-au răzgândit" şi au anulat o întâlnire stabilită pentru 6 sau 7 decembrie în Geneva, când trebuia discutată retragerea ordonată a forţelor rebele din oraş.

Lavrov a adăugat că SUA a trimis Rusiei o nouă propunere potrivit căreia "se ia totul de la zero, aceasta părând să fie o încercare de a câştiga timp pentru a permite militanţilor să respire şi să îşi acopere lipsurile".

Înaltul diplomat rus a precizat că forţele ruseşti şi siriene vor “eradica” orice luptător din opoziţie rămas în oraş.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a susţinut că “discuţiile nu au fost anulate. Nu ne-am aflat niciodată în situaţia în care să confirmăm că aceste discuţii urmau să aibă loc în această săptămână”.

Toner a adăugat că “încă suntem preocupaţi de aceste discuţii, doar că nu ne aflăm într-o poziţie în care să aibă sens o întâlnire”.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat că s-ar putea ca rebelii să piardă controlul asupra oraşului Alep, dar a adăugat că negocierile încă vor fi necesare pentru a se putea pune capăt războiului din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe