Rusia acuză Ucraina că a folosit rachete americane şi franceze într-un atac asupra unei regiuni de frontieră

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

Rusia a afirmat că Ucraina a folosit rachete furnizate de Franţa şi SUA într-un atac asupra uneia dintre regiunile sale de frontieră, potrivit Business Insider.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a respins un atac asupra regiunii de frontieră Belgorod cu patru rachete Hammer de fabricaţie franceză şi două rachete antiradar HARM de fabricaţie americană.

Ministerul său de Externe a mai afirmat că forţele ruse au doborât anterior mai multe arme occidentale şi a precizat că rachete de croazieră britanice Storm Shadow şi rachete cehe Vampire au fost, de asemenea, implicate în atac.

Deşi nu a precizat unde au fost trase armele, a declarat că naţiunile occidentale "autorizează acum utilizarea lor împotriva Rusiei" şi că acestea "se joacă cu focul".

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Casa Albă a numit acuzaţiile drept "propagandă rusă".

Aceasta a adăugat că "politica de lungă durată a SUA a fost clară: ne concentrăm să ajutăm Ucraina să se apere împotriva atacurilor cu care se confruntă în fiecare zi din partea forţelor ruse, deşi nu permitem sau încurajăm atacurile în interiorul Rusiei".

Chiar şi aşa, a spus că "Ucraina ia propriile decizii cu privire la operaţiunile sale militare şi la modul în care utilizează echipamentele pe care le produce".

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, Ucrainei i-au fost furnizate arme occidentale pentru apărarea sa, cu condiţia ca acestea să fie folosite doar pe teritoriul ucrainean.

Acest lucru a limitat capacitatea Ucrainei de a duce lupta în faţa Rusiei.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni şi-au reînnoit rugăminţile către Casa Albă pentru a li se permite să folosească arme americane în Rusia, potrivit Politico.

Preşedintele Volodimir Zelenski a criticat în mod vocal restricţiile SUA într-un interviu recent acordat Agenţiei France-Presse.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Franţei, Jean-Louis Bourlanges, a cerut recent ca aceste restricţii să fie ridicate pentru armele furnizate de Franţa, afirmând că astfel s-ar pune capăt "asimetriei inacceptabile" a conflictului, a relatat Le Figaro.

Ministerul francez al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la afirmaţia rusă.

De asemenea, guvernul britanic a semnalat din ce în ce mai des că este deschis să permită Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu arme furnizate de Marea Britanie.

Ministerul britanic al Apărării a refuzat să comenteze cele mai recente afirmaţii ruseşti.

Atacul raportat pe teritoriul rus vine în contextul în care unele ţări NATO au început să reconsidere posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.

Belgorod, regiunea despre care Ministerul rus de Externe susţine că a fost ţinta armelor furnizate de Occident, a fost punctul de pregătire pentru recentul asalt al ţării asupra regiunii ucrainene Harkiv.

Rusia a redeschis un front acolo, capturând un oraş cu puţină rezistenţă şi ameninţând să se îndrepte spre oraşul Harkiv.

Surse ucrainene au declarat pentru Politico că au văzut 30.000 de soldaţi ruşi care se adună în Belgorod şi că există o frustrare imensă că nu au putut lovi din cauza restricţiilor.

"Am văzut militarii lor stând la unul sau doi kilometri de graniţa din interiorul Rusiei şi nu am putut face nimic în legătură cu asta", a declarat parlamentarul ucrainean Oleksandra Ustinova, pentru publicaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor