Rusia acuză Ucraina că plănuieşte să arunce în aer clădiri în cadrul unei operaţiuni sub steag fals

Serghei Şoigu
Serghei Şoigu

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că se pregăteşte să arunce în aer clădiri din oraşul est-ucrainean Kramatorsk şi apoi să acuze Moscova că a comis crime de război şi că a vizat civili într-o operaţiune sub steag fals (false flag event).

Ministerul Apărării nu a furnizat nicio dovadă pentru aceste afirmaţii, pe care le-a prezentat într-o postare distribuită duminică pe reţelele de socializare, afirmând că presupusele atacuri vor fi folosite de Kiev pentru a face presiuni asupra guvernelor occidentale să crească livrările de arme către Ucraina.

Reuters nu a reuşit să verifice imediat afirmaţiile de pe câmpul de luptă ale niciunei părţi.

O rachetă rusească a ucis cel puţin trei persoane când a lovit joi o clădire rezidenţială din oraşul Kramatorsk, a declarat poliţia din Ucraina. Rusia nu a comentat public această lovitură.

Moscova a negat că a vizat civili pe parcursul a ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Kievul şi guvernele occidentale susţin că sute de civili au fost ucişi în lovituri cu rachete ruseşti asupra unor zone rezidenţiale din Ucraina de când forţele Moscovei au invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că regimul de la Kiev ar plănui să detoneze trei clădiri medicale - dispensare şi un spital - şi apoi să "acuze Rusia de un presupus 'atac deliberat' asupra structurilor civile".

"Bombardarea instituţiilor medicale va fi prezentată ca o altă 'atrocitate' a trupelor ruseşti, ceea ce va necesita un răspuns din partea comunităţii mondiale şi va accelera furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Kiev (pentru a fi folosite) pentru lovituri pe teritoriul rus", a adăugat Ministerul rus al Apărării.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului la aceste acuzaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe