Rusia ademeneşte cumpărătorii internaţionali de arme cu un sistem de rachete mai ieftin şi mai eficient

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Captură Imagine)

Rusia a dezvoltat o platformă rivală pentru rachete care costă jumătate din valoarea celor produse de companiile americane, a raportat CNBC, lucru care a determinat o serie de ţări să facă afaceri cu Kremlinul “în pofida posibilelor consecinţe negative”.

Sistemul rusesc mobil de rachete sol-aer cu rază lungă S-400 costă aproximativ 500 milioane de dolari, comparativ cu preţul de 1 miliard de dolari pentru bateria de rachete Patriot Pac-2 produsă de compania americană Raytheon sau bateria THAAD produsă de compania americană Lockheed Martin, care costă aproximativ 3 miliarde de dolari, potrivit unor persoane la curent cu o evaluare a serviciilor americane de informaţii, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Aproximativ 13 ţări şi-au exprimat interesul pentru achiziţionarea sistemului S-400, ceea ce ar putea declanşa potenţiale sancţiuni americane confom legii Countering America's Adversaries Through Sanctions (Legea Combaterii Adversarilor Americii prin Sancţiuni), pe care preşedintele american Donald Trump a semnat-o în august 2017. În septembrie 2018, SUA a aplicat sancţiuni împotriva Chinei pentru cumpărarea de avioane de vânătoare şi rachete din Rusia. Totuşi, SUA ar putea oferi scutiri de la sancţiuni, potrivit CNBC.

Între timp, Turcia ar putea fi lovită de sancţiuni americane ca urmare a deciziei de a cumpăra sistemul de apărare rusesc S-400, despre care SUA susţine că reprezintă un risc pentru platforma de avioane de vânătoare stealth F-35.

Unul dintre motivele pentru care sistemele ruseşti sunt în general mai ieftine decât cele americane este faptul că ele nu includ operaţiuni permanente şi scumpe de întreţinere.

“Când armatele străine cumpără [arme] americane... ele cumpără un parteneriat cu armata SUA”, a declarat Andrew Hunter, director al Grupului pentru Iniţiative de Apărare şi Industriale din cadrul think tank-ului american Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), într-un interviu cu CNBC. “Şi acest lucru, împreună cu operaţiunile de întreţinere şi asistenţă tehnică, reprezintă o mare parte a diferenţei preţului”.

Sistemul S-400 a apărut în 2007, succedând sistemele S-200 şi S-300. Potrivit CNBC, “sistemul S-400 de producţie rusească este capabil să ia în vizor o gamă mai largă de ţinte, să aibă rază de acţiune mai mare şi să acţioneze împotriva mai multor pericole simultan”, comparativ cu sistemele produse de americani.

În termeni ai capabilităţii, o sursă a precizat că, deşi nu există o armă perfectă, S-400 eclipsează chiar şi THAAD, bijuteria americanilor în domeniul apărării antirachetă.

Când a fost întrebată de ce naţiunile urmăresc să cumpere S-400 în locul sistemelor americane Patriot sau THAAD, una dintre persoanele familiare cu raportul informaţional a explicat că armatele străine nu doresc să rămână prinse în procesul greoi al achiziţionării de arme de la guvernul american, potrivit CNBC.

“Multe dintre aceste ţări nu doresc să se confrunte cu obstacolele reglementărilor Statelor Unite”, a mai susţinut pentru CNBC o sursă familiară cu evaluarea. “Sistemul S-400 dispune de mai puţine restricţii de export şi Kremlinul este dispus să accelereze vânzările prin ocolirea oricăror obstacole de reglementare.”