Rusia ameninţă companiile de petrol străine să nu închidă

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

Kremlinul a avertizat companiile străine care lucrează în domeniul gaz/petrol că dacă vor părăsi ţara din cauza sancţiunilor legate de Ucraina, nu vor putea să se întoarcă într-un viitor apropiat.

Ministrul Resurselor Naturale, Serghei Donskoi, a declarat joi că firmele străine nu au semnalat până acum că se vor retrage, dar dacă o fac, s-ar putea să plătească un preţ.

"Este evident că nu se vor întoarce într-un viitor apropiat dacă îşi încetează contractele cu noi, ce încerc să spun este că vor fi consecinţe" a declarat Ministrul în oraşul Birobidzhan din Orientul Îndepărtat, conform Reuters.

Industria petrolieră a Rusiei depinde de investiţiile şi tehnologia străine, în special în cazul zăcămintelor greu de accesat.

De la escaladarea situaţiei din Ucraina, fuga de capital din Rusia s-a accelerat, mai ales după ce tensiunile au afectat relaţiile internaţionale. Banca Centrală a publicat date conform cărora exporturile de capital de la începutul anului totalizează peste 63 de miliarde USD, sumă comparabilă cu cea din întregul an 2013. Fuga de capital este dublată de o cădere cvasi-totală a investiţiilor şi o deteriorare masivă a încrederii investitorilor.