Rusia anunţă că liderii palestinian şi israelian se vor întâlni la Moscova pentru negocieri de pace

Anunţul Kremlinului privitor la o viitoare negociere între palestinieni şi israelieni la Moscova, pare să ilustreze un rol tot mai absolut al Rusiei în Orientul Mijlociu, pe măsură ce binomul Obama-Clinton a dat cu succes jos SUA de pe scenă
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat joi că liderii israelian şi palestinian au acceptat „de principiu” să se întâlnească la Moscova pentru o rundă de negocieri, care se speră că va restarta procesul de pace în Orientul Mijlociu, după o pauză de doi ani.

Conform purtătoarei de cuvânt a Ministerului, Maria Zakharova, Kremlinul a primit încuviinţarea celor doi lideri – palestinianul Mahmoud Abbas – şi premierul israelian Benjamin Netanyahu – deşi nu este fixată data la care întâlnirea va avea loc.

„Cel mai important lucru acum este să găsim momentul potrivit” a declarat Maria Zakharova reporterilor. „Au loc discuţii intense”.

Comentariile indică faptul că Rusia încearcă să modereze efortul de pace. Mahmoud Abbas a declarat săptămâna aceasta că o întâlnire la Moscova a fost amânată la cererea israelienilor. Netanyahu îs Abbas s-au intersectat ultima oară anul trecut în marja unei conferinţe de mediu la Paris, dar nu participat la negocieri din 2010.

Liderul palestinian a declarat în trecut că se va întâlni cu Netanyahu numai dacă Israelul îngheaţă proiectele de colonizare ilegală desfăşurate pe pământ palestinian şi dacă eliberează prizonierii palestinieni. Premierul israelian a respins condiţiile lui Abbas afirmând că este gata de pace, dar fără condiţii.

Ultima încercare de negociere a păcii, moderată de SUA, a avut loc cu 2 ani în urmă şi nu a produs niciun rezultat.

Organizarea negocierilor la Moscova pare să semnaleze intenţia Kremlinului de a deveni o putere militară şi diplomatică în Orientul Mijlociu – şi să sublinieze eşecul total al politicii externe a binomului Obama-Clinton în Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe