Rusia anunţă că va livra "raţii de teren" suplimentare armatei venezuelene

Soldaţi venezueleni
Soldaţi venezueleni (Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)

În pofida repetatelor ameninţări emise de preşedintele american Donald Trump la adresa Moscovei cu privire la Venezuela – chiar cerând ruşilor să plece din ţara sud-americană – acum armata rusă pare să fie atât de neclintită încât pur şi simplu îşi anunţă prin mass media de stat planurile de susţinere a regimului lui Nicolas Maduro, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Agenţia rusă de ştiri TASS a declarat, citând o sursă militaro-diplomatică, faptul că Rusia plănuieşte să furnizeze armatei Venezuelei peste 16.000 de raţii de teren. Aceasta după ce un exportator major de arme controlat de statul rus a publicat un contract privind acordul de reaprovizionare.

Acordul respectiv a putea urmări să demonstreze Washingtonului că Moscova are o alianţă semnificativă cu regimul venezuelean, alianţă care a fost evidenţiată chiar în decembrie 2018, când două bombardiere ruseşti capabile nuclear au zburat spre Caracas, de unde au plecat la scurt timp pe fondul ameninţărilor şi cererilor Casei Albe.

Rusia probabil se simte acum încurajată ţinând cont de lovitura de stat eşuată condusă de liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido.

Casa Albă, în special prin declaraţiile consilierului pentru securitate naţională John Bolton şi ale secretarului de stat Mike Pompeo, a susţinut în totalitate aşa numita revoltă militară. Astfel, Moscova realizează că SUA pur şi simplu nu deţine avantajul la sol în Venezuela şi a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit TASS:

Joi, Rosoboronexport, compania rusă de stat ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme, a plasat informaţii privind achiziţionarea a 16.500 de raţii de teren pentru a putea fi trimise Venezuelei. Costul iniţial al contractului este de 14,38 milioane de ruble (222.091 dolari americani). Raţiile vor fi livrate în interesul armatei Venezuelei”, a precizat sursa.

Raţiile sunt numite “asistenţa umanitară acordată guvernului venezuelean”, potrivit TASS.

Liderul opoziţiei Juan Guaido a invocat Constituţia în luna ianuarie şi s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, după ce a declarat că realegerea lui Maduro în 2018 a fost o fraudă. Peste 50 de ţări, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor sud-americane, dar şi state occidentale, l-au recunoscut pe Guaido ca fiind liderul legitim al Venezuelei. Rusia, China, Cuba, Iran şi alte câteva state sunt de partea lui Maduro.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia etc. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe