Rusia avertizează că Peninsula Coreeană se află “în pragul războiului”

Bombardier strategic american B-1B.
Bombardier strategic american B-1B. (Wikipedia.org)

După lansarea “celui mai mare” exerciţiu aerian organizat până acum de SUA şi Coreea de Sud, şi după cel mai recent, şi poate cel mai impresionant test de rachetă desfăşurat de Phenian, Ministerul rus de Externe a emis un avertisment că “situaţia din Peninsula Coreeană este în pragul războiului”, adăugând că dictatorul nord-coreean “Kim doreşte să mărească miza înainte de orice fel de tratative”.

SUA şi Coreea de Sud au lansat luni cel mai mare exerciţiu aerian comun de până acum, la mai puţin de o săptămână după ce Coreea de Nord a testat noua rachetă Hwasong-15, despre care observatorii militari au afirmat că are capacitatea de a lovi Washington D.C. sau orice altă locaţie pe teritoriul SUA. Testul a pus capăt unei acalmii de aproximativ 2 luni, în care mulţi au presupus că regimul chinez, unul dintre singurii aliaţi ai Nordului, îşi respectă promisiunile şi ţine sub control comportamentul agresiv al regimului nord-coreean.

Exerciţiul aerian americano-sud-coreean, numit Vigilant Ace, se va desfăşura până vineri. Şase avioane de luptă F-22 Raptor cu tehnologie stealth şi o escadrilă de bombardiere strategice B-1B se vor afla printre cele peste 230 de aeronave implicate în exerciţiul aerian. Coreea de Nord a etichetat exerciţiul ca fiind o nouă provocare din partea SUA şi a aliaţilor săi.

De asemenea, la acest exerciţiu va participa cel mai mare număr de avioane de luptă din generaţia a 5-a, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene Americane staţionate în Coreea de Sud, fiind citat de Reuters.

Aproximativ 12.000 de soldaţi americani, inclusiv din cadrul Marinei SUA, se vor alătura soldaţilor sud-coreeni. Avioanele implicate în exerciţiu decolează din 8 baze militare diferite americane şi sud-coreene.

Iar acum, agenţia de ştiri Interfax a raportat că, pe fondul temerilor că războiul este inevitabil, Ministerul rus de Externe s-a oferit să faciliteze dialogul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite. Interfax mai susţine:

“Avem canale de comunicare deschise cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) şi suntem pregătiţi să ne folosim influenţa asupra Phenianului”, a precizat marţi adjunctul ministrului rus de Externe, Igor Morgulov.

Washingtonul trebuie să ofere asigurări de securitate RPDC pentru a o aduce la masa negocierilor.

Pentru tensiunile tot mai mari din Peninsula Coreeană, Rusia dă vina în mod egal pe testele de rachete nucleare ale Coreei de Nord, cât şi pe exerciţiile comune americano-sud-coreene.

În ceea ce pare a fi o rază de speranţă, Rusia susţine că Phenianul este de un optimism moderat în ceea ce priveşte suspendarea testelor de rachete nucleare timp de 2 luni cu condiţia încetării exerciţiilor americano-sud-coreene (atât în peninsulă cât şi în largul ei).

În timp ce secretarul de stat american Rex Tillerson şi-a exprimat dorinţa de a “negocia”, Trump continuă să joace rolul “poliţistului cel rău” şi, totuşi, aceasta pare să fie o oportunitate intermediată de ruşi, indiferent cât de mult şi-ar dori unele figuri ale establishmentului american începerea unui Armageddon.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Katina Adams, a declarat că administraţia Trump doreşte o soluţie paşnică şi diplomatică la ameninţarea nucleară şi cu rachete venită din partea Phenianului, dar a adăugat pentru Reuters:

“Coreea de Nord ne-a arătat prin acţiunile sale că nu este interesată de discuţii.

“Trebuie să rămânem concentraţi pe mărirea preţului pe care trebuie să-l suporte Phenianul pentru continuarea programelor sale de arme de distrugere în masă”.

Totuşi, Rusia a concluzionat prin avertismentul: “[Dictatorul nord-coreean] Kim [Jong-un] urmăreşte să mărească miza înainte de orice fel de tratative”.