Rusia bagă băţul prin gard: Visul Poloniei de a avea ucraineni ca forţă de muncă ieftină, mai aproape de realitate

Preşedintele polonez Andrzej Duda în timpul unei conferinţe de presă în Kiev, alături de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, 13 aprilie 2022
Preşedintele polonez Andrzej Duda în timpul unei conferinţe de presă în Kiev, alături de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, 13 aprilie 2022 (Getty Images)

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică, un control vamal comun "istoric" cu Polonia, în urma vizitei preşedintelui polonez Andrzej Duda la Kiev, Ministerul rus de Externe a început, luni dimineaţă, să distribuie pe Twitter câteva afirmaţii incendiare despre situaţia din Ucraina.

Unul dintre mesaje vine de la Dmitri Polianski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, care afirmă:

"Visul polonezilor de a avea vecinii ucraineni ca forţă de muncă ieftină şi de a le controla şi exploata pământul aşa cum au făcut-o în 1918-1939 s-a apropiat".

Context

Într-un discurs ţinut duminică, Zelenski a descris relaţiile polono-ucrainene ca fiind "în sfârşit pe o bază complet curată, sinceră, fără certuri şi fără moştenirea vechilor conflicte".

"S-a ajuns la o soluţie care revoluţionează ordinea la frontiera noastră. Introducem un control vamal comun cu Polonia. Acest lucru va accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră. Va elimina cea mai mare parte a riscurilor de corupţie. Dar este, de asemenea, începutul integrării noastre în spaţiul vamal comun al Uniunii Europene. Acesta este un proces cu adevărat istoric", a declarat Zelenski, în timpul discursului său video nocturn.

"Aceasta este o realizare - o realizare istorică a poporului nostru. Şi îmi doresc ca fraternitatea dintre ucraineni şi polonezi să fie păstrată pentru totdeauna. Aşa cum am vorbit astăzi în faţa deputaţilor, unitatea noastră a ucrainenilor şi polonezilor este o constantă pe care nimeni nu o va rupe", a mai declarat preşedintele ucrainean. Detalii aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe