Rusia continuă să “încalce flagrant” tratatul nuclear INF, acuză SUA

(Getty Images)

Rusia continuă să încalce în mod substanţial Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), a susţinut SUA după o nouă rundă de discuţii bilaterale care s-au încheiat fără vreun progres, potrivit RFE/RL.

Diplomaţi americani şi ruşi s-au întâlnit în Geneva pe fondul temerilor legate de viitorul acordului bilateral, după ce preşedintele Donald Trump a declarat în octombrie 2018 că Washingtonul va ieşi din acord dacă Moscova nu respectă termenii acestuia.

“Întâlnirea a fost dezamăgitoare deoarece este clar faptul că Rusia continuă să încalce flagrant tratatul şi nu a venit pregătită să explice cum plănuieşte să revină la respectarea deplină şi verificabilă” a prevederilor tratatului, a precizat Andrea Thompson, subsecretar american pentru controlul armelor şi securitatea internaţională, într-o declaraţie publicată marţi.

“Mesajul nostru a fost clar: Rusia trebuie să distrugă sistemul său de rachete necorespunzător”, a adăugat ea.

Convorbirile au avut loc la misiunea Rusiei din Geneva, delegaţia moscovită fiind condusă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe.

“Responsabilitatea pentru această situaţie este în întregime pe umerii părţii americane”, a precizat el, citat de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, făcând referire la eşecul discuţiilor.

Luni, Riabkov a declarat pentru Interfax: “Recent, am observat că partea americană chiar şi-a înăsprit tonul. Considerăm că acest lucru nu este un semnal favorabil”.

Luna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo a precizat că Washingtonul se va retrage din tratatul INF în 60 de zile dacă Moscova nu distruge rachetele despre care SUA susţine că încalcă prevederile acordului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns mesajului dur al americanilor ameninţând că va dezvolta noi rachete nucleare interzise în baza tratatului.

Tratatul INF a fost semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987 şi a dus la distrugerea a aproximativ 2.700 de rachete cu rază scurtă şi medie.

Tratatul a ţinut rachetele nucleare în afara Europei timp de 3 decenii şi a cerut ambelor ţări să elimine toate rachetele nucleare cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe