Rusia critică Google că nu a şters grupuri interzise din rezultatele de căutare

(Getty Images)

Agenţia rusă de stat pentru monitorizarea comunicaţiilor acuză gigantul hi-tech american Google că a eşuat să se conformeze unei legi care îi cere să şteargă rezultatele de căutare pentru organizaţiile care sunt interzise în Rusia, potrivit RFE/RL.

Roskomnadzor a declarat luni că ar putea penaliza Google cu o amendă maximă de 700.000 de ruble (10.450 dolari) dacă este găsită vinovată.

Măsura împotriva Google are loc după ce Reuters, citând surse anonime, a notat că Rusia plănuieşte să impună amenzi mai severe împotriva companiilor hi-tech globale care eşuează să se conformeze legilor ruse, ridicând miza în lupta continuă a Kremlinului cu giganţi hi-tech precum Google şi Facebook.

În cel mai recent caz, Roskomnadzor a afirmat că Google nu s-a înscris în registrul de stat care include website-uri interzise, care potrivit Moscovei, ar conţine informaţii ilegale, adăugând că gigantul american încalcă legea statului rus.

O decizie finală asupra cazului va fi anunţată în luna decembrie, a mai precizat agenţia rusă. Google a refuzat să comenteze.

În ultimii cinci ani, Rusia a introdus legi mai dure privind Internetul care prevăd ca motoarele de căutare pentru Google să şteargă unele rezultate de căutare şi să solicite serviciilor de mesagerie să ofere serviciilor de securitate ruse cheile de criptare, iar reţelele de socializare să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruşi pe servere instalate pe teritoriul ţării.

În prezent, singurele instrumente pe care le are Rusia pentru a aplica aceste reguli sunt amenzi care, în mod normal, se ridică la doar câteva mii de dolari – o nimica toată pentru giganţii din Silicon Valley a căror valoare este de miliarde de dolari.

De asemenea, autorităţile ruse pot bloca servicii online, deşi acest lucru s-a dovedit a fi dificil din punct de vedere tehnic. Agenţiile ruseşti de reglementare îşi vor păstra autoritatea de a bloca companii de social media în baza unor noi proiecte de reglementări văzute de Reuters.

Trei surse din industrie care sunt familiare cu problema au declarat luni pentru Reuters că Moscova plănuieşte în viitor să impună amenzi mai mari companiilor hi-tech care nu îi vor respecta legile.

Potrivit proiectelor văzute de Reuters, dacă vor fi aprobate, giganţii hi-tech care încalcă reglementările ruşilor ar putea primi amenzi în valoare de aproximativ 1% din veniturile anuale obţinute în Rusia.

Kremlinul nu a răspuns solicitării de comentarii.

Roskomnadzor a acuzat în repetate rânduri Facebook şi Google că nu respectă legile Rusiei, a blocat a accesul la linkedin în 2016 şi a încercat să facă acelaşi lucru cu serviciul de mesagerie criptată Telegram în aprilie 2018. Totuşi, Telegram este încă accesibil în prezent în Rusia.