Rusia deschide o nouă anchetă în cazul liderului opoziţiei

Kremlin (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.12.2012

Rusia a deschis o nouă anchetă financiară în acuzaţiile împotriva unui proeminent lider al opoziţiei politice, potrivit unui raport VOA.

Anunţul privind o anchetă penală împotriva bloggerului anti-corupţie Alexei Navalny vine tocmai când un miting împotriva preşedintelui Vladimir Putin a fost programat pentru sâmbătă.

O declaraţie de pe site-ul comisiei federale de anchetă arată că Navalny şi fratele său sunt cercetaţi pentru furtul a aproape 1,8 milioane de dolari prin intermediul unei societăţi comerciale în care sunt implicaţi.

Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigaţie al Rusiei, susţine că cea mai mare parte a banilor pe care fraţii Navalny i-au furat proveneau de la o companie comercială, iar pentru a spăla banii ei au folosit contracte false.

Navalny se confrunta deja cu acuzaţii de furt, pentru un presupus furt de cherestea de la o companie de stat din regiunea Kirov, unde era consilier al guvernatorului în 2009.

Navalny şi opoziţia susţine că preşedintele Vladimir Putin conduce ţara printr-un sistem politic bine controlat şi corupţie – acuzaţii pe care Kremlinul le neagă. De asemenea, el spune că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic.

Navalny nu este singurul lider al opoziţiei care se confrunta cu închisoarea. În septembrie, miliardarul Alexander Lebedev, care deţine un ziar critic la adresa Kremlinului, a fost acuzat de huliganism pentru lovirea unui om de afaceri într-o emisiune de la televiziunea de stat de anul trecut. Lebedev susţine că acuzaţiile sunt motivate politic, deoarece preşedintele Putin crede că el, Lebedev, finanţează opoziţia. Lebedev neagă acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor