Rusia efectuează campanii de dezinformare pentru a răspândi panică în Occident - document UE

hacker
hacker

Mass-media rusească a desfăşurat o „campanie de dezinformare semnificativă” împotriva Occidentului pentru a agrava impactul epidemiei de virus Wuhan, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene văzut de Reuters.

Kremlinul a negat miercuri acuzaţiile, spunând că sunt nefondate şi că nu sunt de bun simţ.

Documentul UE a declarat că această campania rusă, care împinge ştiri false online în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, foloseşte rapoarte contradictorii, confuze şi maliţioase pentru a îngreuna sarcina UE de a comunica răspunsul la pandemie.

„O campanie semnificativă de dezinformare a mass-mediei de stat ruseşti şi a revistelor pro-Kremlin cu privire la COVID-19 este în desfăşurare”, a declarat documentul intern de nouă pagini, datat 16 martie.

„Scopul principal al dezinformării Kremlinului este de a agrava criza de sănătate publică din ţările occidentale ... în conformitate cu strategia mai largă a Kremlinului de a încerca să semene haos în societăţile europene", se menţionează în documentul emis de Serviciul European de Acţiune Externă.

O bază de date specializată a UE a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus începând cu 22 ianuarie, notează acesta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că documentul este un exemplu specific de obsesie anti-rusă şi nu face referire la o publicaţie specifică.

Dar documentul UE citează exemple din Lituania până în Ucraina. Acesta afirmă că pe reţelele de socializare în limba spaniolă, RT ediţia spaniolă, finanţat de statul rus, a fost cea de-a 12-a sursă de ştiri cea mai populară despre virusul Wuhan, din ianuarie şi până la jumătatea lunii martie, pe baza numărului de ştiri transmise pe social media.

UE şi NATO au acuzat Rusia de acţiuni, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Rusia neagă astfel de tactici, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a acuzat pe duşmanii străini că au vizat Rusia, răspândind veşti false despre coronavirus pentru a produce panică.

Raportul SEAE a menţionat revolte la sfârşitul lunii februarie în Ucraina drept exemplu al consecinţelor unei astfel de dezinformări. Un email cu informaţii false care ar fi provenit de la Ministerul ucrainean al Sănătăţii a declarat în mod eronat că ar fi existat cinci cazuri de coronavirus în ţară. Autorităţile ucrainene afirmă acum că scrisoarea a fost elaborată în afara Ucrainei.

„Mesajele de dezinformare pro-Kremlin avansează o relatare că coronavirusul este o creaţie umană transformată în armă de Occident”, se arată în raport, citat mai întâi de Financial Times.

Acesta a citat ştiri false create de Rusia în Italia, ţara cea mai afectată de pandemie din Europa, care afirmau că sistemele de sănătate nu vor putea face faţă, iar medicii vor alege cine trăieşte sau cine moare din cauza lipsei de paturi. Publicaţia The Telegraph din Marea Britanie a publicat un astfel de material, citând documente propuse de administraţia spitalelor din Piemont şi citând chiar oficiali din domeniul Sănătăţii.

SEAE a ridicat şi problema falselor informaţii despre Slovacia cu privire la boala care l-a lovit pe prim-ministrul ţării, Peter Pellegrini, despre care se afirma că ar fi infectat cu virusul Wuhan şi ar fi putut transmite virusul altor persoane la summiturile recente ale UE.