Rusia îl condamnă pe William Browder, inamicul Matrixului de la Kremlin, la 9 ani de închisoare

Bill Browder
Bill Browder (Getty Images)

William Browder, un finanţator britanic născut în SUA care a jucat un rol central în investigaţia în curs de desfăşurare asupra Fusion GPS şi a legăturilor acesteia cu guvernul rus, a fost condamnat în absenţă în Rusia pentru evaziune fiscală.

Browder, care a insistat ca Congresul SUA să adopte Legea Magniţiki (Global Magnitsky Act), ce impune sancţiuni economice sufocante împotriva guvernului rus, a primit o amendă de aproximativ 3.400 de dolari şi a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Anterior, el a mărturisit că presupune că va fi ucis dacă va păşi vreodată pe teritoriul Rusiei. Partenerul de afaceri al lui Browder, Ivan Cerkasov, a fost de asemenea amendat şi condamnat la închisoare în absenţă. În plus, ambilor bărbaţi li s-a cerut să plătească 79 milioane de dolari guvernului rus ca o rambursare pentru presupusele acte de evaziune fiscală.

Browder, cunoscut şi sub numele de Bill, a înfiinţat firma de investiţii Hermitage Capital, care a câştigat miliarde în perioada de creştere economică a Rusiei de după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Însă, după ce preşedintele Vladimir Putin a preluat puterea, compania a devenit ţinta unor investigaţii despre care Browder susţine că au urmărit să îi confişte profiturile.

Consilierul juridic al companiei, Serghei Magniţki – după numele căruia a fost numită Legea Magniţki – a fost arestat în 2009 şi a murit în custodia autorităţilor ruse, dar Browder susţine că acesta a fost omorât.

Magniţki a desfăşurat o anchetă care a dezvăluit un sistem de fraude pus la cale de oficialii ruşi, şi în mod surprinzător, în loc să aresteze făptaşii, Kremlinul l-a arestat pe Magniţki. Potrivit mărturiei lui Browder, Magniţki a fost privat de somn în închisoare şi pus în celule unde sistemul de canalizare refula, în condiţii dintre cele mai dure. Scopul torturilor era de a-l forţa să-şi retragă mărturia şi să semneze o declaraţie potrivit căreia el furase cele 230 de milioane de dolari.

Moartea lui Magniţki l-a determinat pe Browder să lucreze cu Congresul SUA pentru adoptarea Legii Magniţki, care impunea sancţiuni împotriva unor jucători puternici în Rusia.

Acţiunile guvernului rus împotriva lui Browder au fost conduse de Natalia Veselniţkaia, avocata care s-a întâlnit cu Donald Trump jr. în Trump Tower în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016. În munca ei de discreditare a lui Browder, avocata a recurs la serviciile Fusion GPS. De altfel, în 2017, Browder a depus mărturie în faţa Comisiei de Informaţii a Senatului SUA cu privire la activitatea avocatei Veselniţkaia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe