Rusia îl pune sub acuzare pe Michael Calvey. Investitorii încep să iasă de pe piaţa rusă

Michael Calvey arestat la Moscova
Michael Calvey arestat la Moscova (Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)

Procurorii ruşi l-au pus sub acuzare, oficial, joi, pe americanul Michael Calvey, fondatorul grupului financiar Baring Vostok, pentru fraudă.

Washingtonul a reacţionat imediat afirmând că Moscova a tăiat accesul diplomaţilor americani care au încercat să ia legătura cu Calvey.

Finanţistul rus, unul dintre puţinii pescuitori în apele tulburi ale Rusiei după expulzarea lui Bill Browder şi şocul din 2014 generat de invazia Crimeei, a fost reţinut pentru prima dată săptămâna trecută împreună cu alţi trei directori ai fondului său, după ce anchetatorii i-au acuzat că au deturnat 2,5 miliarde de ruble.

Calvey este co-finanţatorul multor proiecte de succes, inclusiv al companiei Yandex, fiind privit drept unul dintre puţinii occidentali care s-au conformat la maximum climatului politic impus după venirea la putere a lui Vladimir Putin, când aproape toţi marii finanţişti ruşi au fost puşi sub controlul Kremlinului, iar cei independenţii au plecat sau au fost închişi.

Necazurile lui Calvey au început când Baring Vostok, care achiziţionase banca Vostochni Express, un creditor de pe piaţa retail a Rusie, a trebuit să susţină banca atunci când creditele au devenit toxice pe fondul crizei care a lovit Rusia. Banca a fost amalgamată cu una deţinută de Artem Avetisyan, un investitor cu legături în lumea serviciilor de securitate.

Când Vostochni a primit un ordin de recapitalizare anul trecut, au existat neînţelegeri privind care parte ar fi trebuit să intre cu fonduri. Calvey a cerut un arbitraj la Londra, acuzând partea adversă de vânzare de active înainte de amalgamare.

Arestul lui Calvey a ridicat temeri în rândul unor investitori străini din Rusia care sunt îngrijoraţi de climatul de afaceri, care se poate înrăutăţi din cauza tensiunilor tot mai ridicate dintre SUA şi Rusia.

Cazul, pe care deja mulţi îl pun pe seama lipsei de transparenţă şi a puterii discreţionare a serviciilor ruse, ar putea provoca retrageri suplimentare de pe piaţa de capital a Rusiei, care a suferit lovituri majore după invadarea Crimeei de către Rusia din 2014.

Sistemul de Justiţie al Rusiei este complet subordonat politic, iar Calvey a fost toţi aceşti ani un poster-boy pe care Rusia l-a folosit pentru a încerca să demonstreze că investitorii străini care joacă după regulile Kremlinului nu au de ce să se teamă.

Şeful Fondului De Investiţii Directe al Rusiei, Kirill Dmitriev, a cerut joi, prin intermediul avocaţilor săi, ca tribunalul din Moscova să îl elibereze pe Calvey şi să-l plaseze în arest la domiciliu.

La câteva ore după ce biroul Procuraturii ruse a anunţat punerea sub acuzare, Ambasada SUA de la Moscova a declarat că Rusia i-a refuzat acestuia accesul la diplomaţii americani. Ambasada a spus că a cerut să se întâlnească cu Calvey de mai multe ori, dar nu i s-a permis accesul, lucru care contravine înţelegerilor dintre cele două ţări.

Amănuntul este semnificativ pentru motivele reale ale arestării lui Calvey.

O reprezentantă a unui grup care monitorizează condiţiile din închisori a declarat că Michael Calvey este închis într-o celulă cu persoane care au fost deţinute pentru infracţiuni non-economice, încălcând reglementările din închisori.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că dosarul Calvey este în centrul atenţiei Kremlinului.

"Din câte am înţeles, nu era o persoană foarte vizibilă în public. Am auzit ce au spus despre el oameni pentru care am un mare respect şi cred că mulţi oameni au auzit acest lucru", a spus Lavrov.

Calvey poate face apel împotriva arestării sale săptămâna viitoare.