Rusia încalcă o rezoluţie ONU votată şi de diplomaţii săi: Putin îi face cadou lui Kim Jong-un mai multe drone de atac

Vladimir Putin (cu spatele) întâmpinându-l pe liderul comunist nord-coreean Kim Jong Un, 13 septembrie 2023
Vladimir Putin (cu spatele) întâmpinându-l pe liderul comunist nord-coreean Kim Jong Un, 13 septembrie 2023 (Youtube - screenshot)

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit omologului său nord-coreean Kim Jong-un o mulţime de drone explozive, la finalul călătoriei oficiale de şase zile pe care acesta din urmă a efectuat-o în Rusia, potrivit Business Insider.

Concret, este vorba despre cinci drone de atac unidirecţionale şi o dronă de recunoaştere Geranium-25 - despre care agenţia rusă de ştiri de stat TASS a relatat că a fost folosită intens în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei - liderul de la Kremlin încălcând astfel cel puţin două rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU pentru care chiar şi Moscova a votat, potrivit Reuters.

Rezoluţiile ONU împotriva Coreei de Nord au fost impuse din cauza programelor nucleare şi de rachete balistice interzise ale ţării.

În timpul vizitei, Kim a primit, de asemenea, o vestă antiglonţ "cu zone de protecţie pentru piept, umeri, gât şi inghinal", precum şi o căciulă de blană, o puşcă de fabricaţie rusească şi o mănuşă de la un costum al unui astronaut rus care a fost în spaţiu, potrivit TASS şi Reuters.

TASS a relatat că liderul nord-coreean a primit în dar chiar şi un "set de îmbrăcăminte specială care nu poate fi detectată de camerele termce".

Călătoria lui Kim Jong-un în Rusia s-a desfăşurat pe fondul unor rapoarte potrivit cărora preşedintele Putin caută să obţină provizii de arme din Coreea de Nord pentru a alimenta războiul dintre Moscova şi Ucraina.

Liderul nord-coreean, care a călătorit în Rusia în trenul său de lux blindat, şi-a încheiat vizita duminică, a relatat presa rusă de stat.

La întâlnirea cu Putin de săptămâna trecută, Kim a promis acestuia sprijin pentru Rusia.

"Acum, Rusia s-a ridicat la lupta sacră pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea împotriva forţelor hegemonice care se opun Rusiei. Vom sprijini întotdeauna deciziile preşedintelui Putin şi ale conducerii ruse", a declarat Kim, potrivit Reuters.