Rusia, într-un abis demografic, dar Putin continuă să trimită tinerii la moarte în război [Analiză]

Recruţi ruşi
Recruţi ruşi (fokus.ua)

Sute de mii de ruşi apţi de muncă au părăsit ţara sau au murit pe câmpul de luptă de când Putin a declarat război Ucrainei. Ucraina afirmă că soldaţii săi au ucis peste 100.000 de ruşi, în timp ce Kremlinul estimează un număr mai apropiat de 10.000.

Trimiterea valurilor de tineri pe câmpul de luptă, la care se adaugă emigrarea, va vea ca rezultat scăderea numărului total al naşterilor cu zeci de mii şi va grăbi un declin deja pe termen lung al ratei natalităţii, susţine o analiză publicată de The Telegraph.

Sursa citată afirmă că deşi cifrele pot fi puse la îndoială de o parte sau alta, fapt este că tendinţele sunt clare: Rusia se confruntă cu o bombă cu ceas demografică care va face mai greu să ducă războaie şi, pe termen lung, să menţină în funcţiune economia sa bolnavă.

Dmitri Neceaev este unul dintre rusii care şi-a parasit ţara la doua zile după invazia lui Vladimir Putin în Ucraina. În vârstă de 38 de ani, omul de afaceri a cumpărat un bilet dus-întors de la Moscova la Tel Aviv, lăsându-şi în urmă soţia, copiii, casa şi câinele, si a plecat în Israel.

În câteva zile, Visa şi Mastercard şi-au suspendat serviciile în Rusia, blocându-i cardurile şi împiedicându-l să cumpere bilete de avion pentru familia sa. Soţia sa se descotorosise deja de multe dintre bunurile lor, inclusiv de casa de la ţară şi de rulotă, în încercarea de a strânge rapid bani.

În cele din urmă, câteva apeluri telefonice şi contul bancar al unui prieten din Emiratele Arabe Unite au salvat situaţia. Preţul a cinci bilete dus-întors din Rusia în Israel pentru familia sa a fost de 10.000 USD.

"Credeţi sau nu, a fost ieftin", a afirmat el.

La Moscova, Neceaev vindea la nivel mondial biciclete de titan de înaltă calitate. Acum îşi câştigă existenţa conducând o furgonetă în Haifa, în nordul Israelului. Cu toate acestea, rusul este optimist - a scăpat.

"Există acum o glumă printre ruşi. În mod normal, când te urci într-un avion, toată lumea bate din palme când avionul aterizează. În Rusia, oamenii aplaudă când avionul decolează", spune el.

Dacă nu mai sunt soldaţi, înseamnă că nu mai sunt oameni

Alexei Rakşa, un demograf rus independent, afirmă că numărul victimelor de pe câmpul de luptă din Rusia poate să nu pară foarte mare pentru o ţară de 145 de milioane de locuitori, dar el crede că războiul va lăsa cicatrici adânci asupra unei economii deja fragile.

"Dacă nu mai sunt soldaţi, înseamnă că nu mai sunt oameni. Fără bărbaţi, nu există sex. Fără sex, nu există copii. Este foarte simplu. Dar, de asemenea, nu ştim care va fi impactul psihologic asupra acestor oameni, ceea ce va determina, de asemenea, scăderea numărului naşterilor.",a afirmat el.

Experţii cred că Rusia ar putea înregistra mai puţin de 1,2 milioane de naşteri în acest an dacă operaţiunile militare vor continua în lunile următoare. Acesta ar fi cel mai scăzut nivel din istoria modernă, potrivit lui Igor Efremov, cercetător la Institutul Gaidar din Moscova.

O estimare separată realizată de Mihail Denisenko, director al Institutului de Demografie din Moscova, sugerează că un an de serviciu militar pentru cei 300.000 de bărbaţi mobilizaţi în armată în septembrie şi octombrie anul trecut va avea ca rezultat 25.000 de naşteri mai puţine.

Pe lângă soldaţii muribunzi, ruşii talentaţi au fugit din ţară în masă. Mii de rusoaice au călătorit în străinătate pentru a naşte. Argentina a înregistrat o creştere a naşterilor datorită intrării fără vize a ruşilor, ai căror copii dobândesc automat cetăţenia, ceea ce facilitează obţinerea acesteia şi de către părinţii lor.

Un paşaport argentinian le permite titularilor să intre fără viză în 171 de ţări, faţă de 87 pentru ruşi.

Alţii au evadat prin Kazahstan, unde mulţi şi-au deschis conturi bancare şi au plecat mai departe. Turcia, Georgia şi Armenia au înregistrat, de asemenea, un aflux uriaş de ruşi, în timp ce datele vamale şi de protecţie a frontierelor din SUA arată că peste 20.000 de ruşi au încercat să intre în SUA din octombrie anul trecut prin frontiera mexicană.

Totodată, mulţi ucraineni - uneori cu forţa - s-au mutat în Rusia pe parcursul războiului, statisticile privind migraţia sugerând că scăderea numărului total al populaţiei ar putea fi modestă.

Dar, în timp ce tinerii ruşi s-au mutat în afara ţării, în Rusia se mută cetăţeni mai în vârstă, potrivit lui Rakşa, care a fugit şi el recent din Moscova.

"La prima vedere, lucrurile nu stau chiar atât de rău, pentru că, în comparaţie cu cele aproximativ 800.000 de persoane care au părăsit ţara fugind din cauza războiului, Rusia a primit, de asemenea, aproximativ un milion de ucraineni. Dar structura de vârstă, sex şi educaţie a celor care au emigrat şi a celor care au imigrat sunt complet diferite.

Aşadar, majoritatea bărbaţilor tineri, educaţi şi cu venituri mari au părăsit ţara, iar majoritatea femeilor cu copii şi a persoanelor în vârstă au venit în ţară ca refugiaţi din cauza războiului.

În timp ce migraţia generală ar putea fi pozitivă, nu ştim în ce grad. Dar ştim că impactul economic va fi negativ din cauza numărului tinerlor care au plecat şi vor continua să plece în următoarele decenii", explică Rakşa.

O ţară care se confruntă deja cu provocări uriaşe se află acum în faţa unui abis demografic.

Prăbuşirea populaţiei

Proiecţiile demografice ale ONU, actualizate anul trecut, arată că populaţia Rusiei a depăşit deja de mult apogeul său. Prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 a adus cu sine o scădere a ratei natalităţii şi a fertilităţii, care a dus la o scădere lentă a populaţiei de atunci. După destrămarea URSS, în ceea ce a devenit Rusia erau 148,5 milioane de persoane. Numărul populaţiei a scăzut cu peste cinci milioane în următorul deceniu, înainte ca o intervenţie a guvernului lui Putin în 2007, prin care mamele au primit echivalentul a mii de lire sterline pentru a avea mai mulţi copii, să contribuie la creşterea ratei natalităţii.

"În unele privinţe, Rusia se afla într-o poziţie mai bună decât alte ţări din Europa de Est. Ele au liberă circulaţie în cadrul Uniunii Europene, aşa că mulţi tineri din acele ţări au plecat. Dar ruşii nu au avut niciodată aceleaşi oportunităţi, aşa că migraţia spre exterior nu este atât de mare şi nu a fost niciodată", a spus Rakşa.

Războiul a schimbat această dinamică. Confruntaţi cu o alegere între izolare şi a o lua de la capăt, mulţi au ales cea de-a doua variantă.

Cinci dintre angajaţii lui Dmitri Neceaev au ajuns să traverseze graniţa georgiană şi Turcia timp de trei zile pe bicicletele pe care le-au sudat după ce Rusia a declarat mobilizarea parţială a rezerviştilor militari în septembrie anul trecut.

Cifrele ONU, care nu au fost complet ajustate pentru a ţine cont de război, prezentau deja o imagine sumbră înainte de invazie. 80 % din populaţia ţării era de vârstă activă în anii 1990, dar se preconizează că acest procent va scădea la aproximativ 60 % în anii 2050 din cauza scăderii ratei natalităţii şi a îmbătrânirii populaţiei.

Între timp, se estimează că ponderea ruşilor cu vârsta de peste 65 de ani va creşte de la 15 % în anii '90 la 32 % până în 2050.
Ajustarea pentru război prezintă un viitor şi mai sumbru.

"Câteva sute de mii de persoane reprezintă o emigrare masivă. Dacă se combină toţi factorii - lovitura asupra veniturilor pe care o va provoca fuga tinerilor şi mobilizarea şi şocul psihologic - împreună, Rusia va înregistra probabil o scădere de 10pc a naşterilor în 2023. Acest lucru va avea un mare impact asupra economiei peste 20 de ani, când aceşti oameni vor ajunge la vârsta maturităţii", notează Raksha.

Istoria sugerează că impactul războiului asupra demografiei unei ţări durează zeci de ani, a afirmat Raksha.

"Uitaţi-vă la Japonia şi Italia. Aceste ţări au pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania. Este de menţionat că în ultimii 40 de ani, cele mai bătrâne ţări din lume au fost mai întâi Germania, apoi Italia şi apoi Japonia. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, dacă pierzi un război, fertilitatea ta după aceea va fi scăzută timp de zeci de ani."

"Întoarcerea la patria mamă"

Declinul demografic al Rusiei este unul dintre lucrurile care îl ţin pe Putin treaz noaptea, pentru că o populaţie în creştere a fost întotdeauna văzută de liderul rus ca fiind semnul unei ţări prospere.

"Din punct de vedere economic, problema demografică este una dintre cele mai importante", a declarat el în 2021.

Dacă actualele tendinţe demografice vor continua în Rusia, până la sfârşitul secolului, în ţară vor trăi cu 30 de milioane de persoane mai puţin. Această realitate crudă l-a determinat pe Putin să ordone guvernului să elaboreze în acest an un pachet de măsuri pentru a creşte rata natalităţii şi a "consolida statalitatea noastră".

Preşedintele rus a rămas la fel de sfidător ca întotdeauna săptămâna trecută, într-un discurs despre starea naţiunii, în care s-a dezlănţuit împotriva Occidentului timp de aproape două ore.

Deşi nu a dezvăluit nicio nouă politică pro-natalitate, a existat o mulţime de ameninţări.

Putin i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să se întoarcă în "patria mamă" în loc să fie trataţi ca cetăţeni "de mâna a doua" în Europa sau în alte ţări.

"Toată lumea trebuie să ştie că sursele prosperităţii şi ale viitorului lor pot fi doar aici, în ţara lor natală, Rusia. Aş dori ca cei care s-au lovit de moravurile prădătoare ale Occidentului să audă ce am de spus: să umbli cu şapca în mână, cerşind pentru banii tăi nu are niciun sens şi, cel mai important, nu realizează nimic, mai ales acum că îţi dai seama cu cine ai de-a face.

Nu vă mai agăţaţi de trecut, nu mai apelaţi la tribunale pentru a obţine măcar ceva înapoi. Schimbaţi-vă vieţile şi locurile de muncă, pentru că sunteţi oameni puternici", a spus el în discursul său anual adresat Adunării Federale.

Observatorii spun că este puţin probabil ca tinerii ruşi să se întoarcă la o viaţă de serviciu militar.

Andrei Kolesnikov, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, a avertizat într-o postare recentă pe blog că propunerile de schimbare a vârstei de recrutare a bărbaţlor ruşi pentru serviciul militar obligatoriu de la 18 la 21 de ani şi de creştere a limitei superioare de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani vor însemna că "tinerii vor fi chemaţi la datorie după ce şi-au obţinut diplomele universitare, iar specialiştii pregătiţi vor fi scoşi de pe piaţa muncii pentru ca abilităţile lor să fie anulate de serviciul militar".

Impactul asupra economiei ruseşti este deja evident. O analiză efectuată săptămâna trecută de Moody's a arătat că sectoarele "cele mai dependente de componente şi investiţii străine, cum ar fi producţia de automobile, au înregistrat deja o scădere dramatică a producţiei".

În timp ce oamenilor le ia mai mult timp decât se aşteptau să se obişnuiască cu mai puţin din petrolul ţării, pentru a evita o recesiune profundă, veniturile din combustibilii fosili vor scădea în cele din urmă. Acest lucru va face ca susţinerea activităţii să fie din ce în ce mai dificilă.

Moody's menţionează: "În mod similar, interdicţiile privind exportul de tehnologii de rafinare şi noile investiţii străine în sectorul energetic rusesc vor face mai dificilă modernizarea rafinăriilor de petrol ale Rusiei."

Moscova a pivotat spre est de la război încoace. Mulţi barili de petrol care ajungeau în Germania, Italia şi alte locuri din Europa se îndreaptă acum spre China, Turcia şi India la preţuri reduse.

Acest lucru susţine creşterea economică, dar a forţat, de asemenea, Kremlinul să facă o razie în fondul său de economii de război.

În discursul lui Putin s-a vorbit despre crearea unei "economii puternice şi autosuficiente" prin sprijinirea "întreprinderilor şi a locurilor de muncă, a şcolilor şi universităţilor, a ştiinţei şi a asistenţei medicale, a culturii şi a sportului". "În acest fel, vă veţi spori bogăţia şi veţi câştiga, de asemenea, respectul şi recunoştinţa poporului pentru o generaţie viitoare. Statul şi societatea vă vor sprijini cu siguranţă", a spus el.

Dar Rakşa, care a lucrat la biroul de statistică al Rusiei înainte de a fi concediat pentru că a criticat modul în care acesta a gestionat datele Covid, spune că războiul a schimbat perspectivele multor ruşi, inclusiv pe ale lui.

"Nimeni nu ştie ce va face Putin. S-ar putea să apese pe butonul roşu şi să dispărem cu toţii", a spus el.

Bărbatul în vârstă de 44 de ani afirmă că se bucură că nu are soţie, iubită sau copii, adăugând cu nonşalanţă că şi-a vândut apartamentul şi că foloseşte banii pentru a călători în jurul lumii.

Chiar dacă războiul nu se va sfârşi în neant nuclear, perspectivele Rusiei rămân sumbre, a adăugat el.

"Rusia se află acum în mijlocul unui declin descendent în care numărul femeilor de vârstă primară productivă va scădea cu 40 de procente între 2010 şi 2030. Chiar şi fără război, numărul de naşteri ar fi scăzut. Războiul nu va face decât să accelereze acest proces, dar nimeni nu ştie cu cât, în acest moment."

Rakşa consideră că, în cel mai rău caz, populaţia ar putea începe să scadă cu 1 milion de persoane în fiecare an.

"Oamenii vor pleca, oamenii vor muri. Astfel, Rusia va avea puţini tineri - bărbaţi şi femei - pe parcursul unui număr de ani şi va fi destul de bătrână până atunci. Cred că, fie şi în cel mai bun scenariu, creşterea economică se va opri pur şi simplu din această cauză", a susţinut el.

Izolarea Rusiei va însemna că aceasta nu va putea achiziţiona microcipuri şi alte tehnologii noi, exact tipul de tehnologie necesară pentru a stimula creşterea economică în deceniile următoare.

"Rusia va deveni ca Iranul", a afirmat Alexander Gabuev de la Carnegie Endowment for International Peace, dar fără populaţia sa tânără.

Potrivit lui Rakşa, "în cel mai rău scenariu, aproape toată lumea va trăi din ce în ce mai bine, iar ruşii vor trăi probabil la fel ca acum 10 sau 20 de ani, iar diferenţa va creşte ciontinuu şi va fi vizibilă în ceea ce priveşte nivelul de trai".

"Noul Iran"

Antreprenorul Dmitri Neceaev afirmă că a vorbit cu sute de ruşi care au fugit din ţară. Niciunul nu avea intenţia de a se mai întoarce vreodată.

"Aceştia sunt oameni din domeniul IT, ingineri, programatori, manageri de proiect. Sunt oameni de ştiinţă, artişti şi actori. Ca şi mine, plăteau taxele, cheltuiau bani, aveau mai mulţi copii. Nici TVA-ul şi nici impozitul pe venit nu se mai duc în Rusia. Totul este în altă parte acum.

Iată ce a pierdut ţara mea şi ce au câştigat alte ţări. Sunt atât de mulţi oameni care au fost nevoiţi să îşi părăsească locurile de muncă şi să îşi găsească altele noi, iar mulţi dintre ei sunt suficient de bine educaţi şi experimentaţi încât să le obţină destul de repede", a afirmat omul de afaceri.

Neceaev, acum împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi, în vârstă de opt şi zece ani, spune că a acceptat faptul că aceştia vor creşte în Israel.

"Majoritatea oamenilor pe care îi întâlnesc au în jur de 30 de ani. Este prea multă bătaie de cap pentru o familie care a luat-o de la capăt. Există puţine motive pentru ca cineva să se întoarcă", spune el. Întoarcerea va însemna că ei se vor întoarce la patruzeci de ani.

Neceaev îşi reface compania, Triton Bikes, în Portugalia, împreună cu un coleg rus pe care l-a cunoscut în timpul evadării sale din ţară.

Astăzi, el este optimist în ceea ce priveşte viitorul. Angajaţii săi sunt din nou împreună. Au ales Portugalia pentru că angajaţii săi, care au cu toţii paşapoarte ruseşti, pot începe să lucreze ca turişti, fără a fi nevoiţi să aştepte permisele de muncă. Dmitri speră că furnizorii şi clienţii cu care lucra odinioară se vor întoarce rapid la ei.

"Am cumpărat deja toate maşinile, instalăm sculele şi am adus din nou toate materialele."

Neceaev recunoaşte că îi este dor de Rusia, dar spune că sentimentul de siguranţă depăşeşte orice dor de acasă.

"Mă simt mult mai în siguranţă acum. Şi pot să spun tot ce vreau. Nu aş vorbi niciodată aşa cu voi dacă aş fi fost în Rusia, aş fi fost prea speriat."

Demograful Rakşa, de asemenea, nu are planuri de întoarcere. El vorbeşte zilnic cu colegii care îi spun că au nevoie ca el să se întoarcă pentru a concepe politicile care vor contribui la creşterea populaţiei şi la reconstrucţia ţării.

Dar el rămâne sfidător.

"Mi-am vândut apartamentul pentru că ar putea fi ultimul meu an. Fac lucruri pe care vreau să le fac. Cheltuiesc doar bani. Ar putea fi ultimul meu an de viaţă. Aşa că de ce nu? Nu există niciun viitor în Rusia", spune el.