Rusia îşi mobilizează forţele de la Chişinău pentru a împiedica R.Moldova să se apropie de UE

(KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Rusia îşi mobilizează foştii agenţi în Republica Moldova, în special ex-ofiţeri KGB, şi foşti angajaţi ai structurilor de forţă, înaintea alegerilor parlamentare cruciale, programate la 30 noiembrie, care vor decide dacă forţele prooccidentale vor rămâne la guvernare la Chişinău sau dacă la putere va veni opoziţia de stânga prorusă, relatează luni presa de peste Prut.

Astfel, foşti responsabili ai instituţiilor de apărare şi securitate din perioada comunistă şi din anii '90 ai secolului trecut s-au reunit duminică la Casa Sindicatelor din Chişinău pentru a lansa un apel împotriva apropierii Republicii Moldova de NATO şi a eventualei uniri cu România.

Într-un atac virulent împotriva actualei coaliţii de guvernare de la Chişinău, autorii textului afirma că alianţa prooccidentală a venit la putere în urma unei lovituri de stat şi duce o politică de 'lichidare a statalităţii şi naţiunii moldoveneşti'. În mesaj, foşti ofiţeri din Ministerul moldovean al Apărării şi KGB avertizează că Republica Moldova se confrunta în prezent cu cel mai mare pericol de securitate din ultimii 20-25 de ani şi 'riscă să-şi piardă statalitatea şi independenţa, sub influenţa unor decizii impuse din afară'.

Apelul, lansat în numele 'corpului de ofiţeri şi cadre militare' din Republica Moldova, începe pe un ton alarmist 'Dragi concetăţeni! Patria noastră este în pericol!' şi se încheie cu îndemnul 'Nu NATO!', 'Nu unirii cu România!'. Textul face apel la cetăţenii moldoveni să se prezinte duminică la urne şi să îşi dea votul pentru partidele de stânga proruse.

La reuniunea de la Casa Sindicatelor au participat fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Anatol Plugaru, Ion Mahu (ex-colonel SIS), precum şi o serie de alţi ofiţeri.

Preşedintele Nicolae Timofti a convocat pentru luni Consiliul Suprem de Securitate, după ce vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate a avertizat asupra riscului unei destabilizări a situaţiei politice din Republica Moldova, în contextul scrutinului parlamentar.