Rusia îşi retrage ambasadorul de la NATO

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Moscova şi-a retras ambasadorul de la NATO pentru „consultări”.

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoly Antonov, citat de RIA NOVOSTI a declarat că Rusia "nu vede cum ar putea să continue cooperarea cu NATO”.

NATO a decis la începutul acestei săptămâni să suspende cooperarea cu Moscova în toate domeniile, lăsând o uşă deschisă pentru negocieri ”la nivel de ambasadori”.

Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a anunţat joi că a trimis o scrisoare cartierului general al NATO din Bruxelles, cerând explicaţii pentru acţiunile Alianţei din sectorul estic.

Mişcarea survine după o decizie a NATO de a întări apărarea în Polonia şi Ţările Baltice, cauzată de potenţiale ameninţări din partea Rusiei survenite pe fondul masării de trupe la graniţa dintre Ucraina şi Rusia.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a negat că ar fi primit cereri de clarificare din partea Kremlinului.

Membrii Alianţei nord Atlantice au ridicat numeroase obiecţii faţă de invadarea Crimeei, pe care o consideră o încălcare a suveranităţii Kievului.

Joi, Lavrov a chemat ambasadorul german în Rusia la ordine, după ce ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a comparat „ocuparea Crimeei” cu „agresiunea din 1938 a lui Adolf Hitler, care a condus la anexarea Cehoslovaciei".

Conform mass mediei germane, Schaeuble a negat asemenea declaraţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe