Rusia îşi va reforma doctrina militară

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident, şeful-adjunct al Consiliului rus de Securitate, Mihail Popov, a declarat că Moscova îşi va adapta strategia militară la noul context geopolitic internaţional, inclusiv la mobilizarea Alianţei Nord Atlantice.

Intervenţia militară rusă în Ucraina şi mobilizarea armatei ruse la graniţa Europei de Est, inclusiv la graniţa statelor baltice şi a Poloniei, a determinat o reorganizare a capabilităţilor militare ale Alianţei Nord Atlantice în regiunile ameninţate.

”Nu am nicio îndoială că apropierea infrastructurii militare a ţărilor membre NATO de frontierele ţării noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul său în rândul ameninţărilor militare externe”, a asigurat el.

Doctrina militară rusă, care datează din 2010, va fi modificată până la finele anului 2014 şi va lua în considerare conflictele din Orientul Mijlociu şi situaţia din Ucraina, a adăugat Popov.

Anunţul vine la mai câteva zile după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, care se lăuda că armata şi arsenalul nuclear al ţării este pregătit să facă faţă oricărei agresiuni, a anunţat că ”ar putea ocupa Kievul în două săptămâni”.

Moscova, care utilizează drept unealtă de constrângere împotriva Europei arsenalul nuclear cât şi acordurile energetice, a catalogat sistemul de apărare anti-rachetă al Statelor Unite, inclusiv sistemul Aegis din Europa de Est, drept un pericol de securitate la adresa Rusiei.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei din Europa de Est, luni, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a anunţat că liderii alianţei vor definitiva un plan extins care să garanteze apărarea colectivă a ţărilor membre cât şi sprijinirea aliaţilor, inclusiv a Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova. Măsurile dezvăluite includ crearea unei forţe de reacţie foarte rapidă, construirea de noi infrastructuri, inclusiv în Europa de Est, şi îmbunătăţirea infrastructurilor existente.